Kliinikumis eemaldati uuringu abil esmakordselt naise ajust epilepsiahoogude kolle

Kelly Olesk
, ajakirjanik
Copy
Esiplaanil neurokirurg Artur Vetkas, kes esimest korda Baltimaades tegi SEEG-uuringu. Pärast edukat uuringut eemaldas ta terve elu epilepsiahoogude käes vaevelnud naise ajust haiguskolde.
Esiplaanil neurokirurg Artur Vetkas, kes esimest korda Baltimaades tegi SEEG-uuringu. Pärast edukat uuringut eemaldas ta terve elu epilepsiahoogude käes vaevelnud naise ajust haiguskolde. Foto: Erakogu

Kaks kuud tagasi opereeris Tartu ülikooli kliinikumi neurokirurg doktor Artur Vetkas 47-aastase naise aju. Terve oma teadliku elu epilepsiahoogude käes vaevelnud naisele tärkas lootuskiir, sest Vetkas käis Torontos õppimas sügavale ajukoesse implanteeritud elektroodide kasutamist.

Pärast nädalast uuringut ning ligi 50 epilepsiahoo registreerimist ja uurimist sai selgeks, et hooge põhjustab kolle sügaval vasakus ajupoolkeras. Vasaku oimusagara tipp koos hipokampusega eemaldati naise ajust 26. mail.

Et epilepsia diagnoosiga inimesi on Eestis tuhandeid ja sobivaid kandidaate sadu, on kõige tähtsam küsimus, kes ja millal on järgmine. Veel aasta Torontos töötav Artur Vetkas sõnas, et tema oleks valmis uue patsiendi ette võtma juba sel talvel. «Maailm on muutunud väikeseks ja protseduurideks saan Tartusse kohale sõita,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles