Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Galerii Autovabaduse puiesteel tutvustatakse päiksejõul liikuvat mobiilset kodu

Autovabaduse puiesteel sätiti täna üles Šveitsis valminud päikesejõul töötav peaaegu kõikide mugavustega mobiilne kodu. Lisaks tutvustab Eesti tudengitest koosnev Solaride akadeemia enda ehitatud päikeseautot, mis juba mitu aastat maailmameistrivõistlustelt osa on võtnud.

Kiirelt arenev päikeseenergia jõuab igal aastal sadade eestlaste koju ning fossiilsete kütuste kriis võib hinnangute põhjal taastuvenergia kasutamise kasvu tohutult kiirendada. Kuigi päikeseauto tehnoloogia on veel lapsekingades ja tänavatele lähima paari aasta jooksul veel kindlasti ei jõua, käivad katsetused siiski. «Meie eesmärk on noori insenere ja turundusinimesi koondada, et neid arendada. Et taastuvenergia valdkonda tutvustada ja arendada,» kirjeldas Solaride inseneriteaduse populariseerija Marten Vainult.

Šveitsis valminud SolarButterfly ehk päikesejõul töötav haagisesüsteem on juba aga samm praktilisuse suunas. Nimelt suudavad haagisel olevad paneelid laadida seda vedavat elektriautot ning kolmetonnise haagisega saab päevas läbida umbes 200 kilomeetrit. «Kümme aastat tagasi ei oleks see veel võimalik olnud,» sõnas päikesekoduga mööda Euroopat ringi tuuritav Saksa tudeng Leonard Schorge.

Tagasi üles