Tartu Maarja kiriku kellad pühitsetakse pühapäeval

Tartu Postimees
Copy
Maarja kiriku kellad Raekoja platsil
Maarja kiriku kellad Raekoja platsil Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

Pühapäeval, 31. juulil kell 12 pühitseb piiskop Joel Luhamets Tartu Maarja kiriku torni paigaldatud neli kella. Koos koguduse õpetaja Timo Švedkoga läbiviidava talituse lõpus helisevad kõik kellad – Usk, Lootus, Armastus ja Rõõm üheskoos.

Peale pühitsemistalitust algab jumalateenistus, kus teenivad samuti piiskop Luhamets ja õpetaja Švedko.

Tartu Maarja kiriku sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru selgitas, et Tartu Maarja kiriku kellade häält on paar nädalat juba kuulda saanud. Siiski on pühitsemata kellad löönud vähendatud sagedusega. Tulevikus lähtutakse Tartu Maarja kirikus kellade löömisel EELK konsistooriumi kirikukellade helistamise juhistest.

Õpetaja Timo Švedko viitas EELK konsistooriumi kellade helistamise juhendile ja sõnas, et kirikukellade helistamisega kutsutakse kogudust jumalateenistusele ja palvusele. Kellade helistamine rõhutab jumalateenistuse avalikkust ja avatust kõigile inimestele. Palveosadusele kutsutakse ka neid, kes ei saa kirikusse jumalateenistusele tulla.

Tartu Maarja kiriku neli kella valati käesoleva aasta 29. aprillil Saksamaal Gescheris. Kodulinna saabusid kellad 14. juunil.

Uued kellad helisevad üldjuhul kiikudes, välja arvatud juhtudel, kui kella löömise kord näeb ette vasaraga löömist. Maarja kirikus on vasaraga varustatud kellad  Armastus ja Rõõm ehk suurim ja väikseim. Usu ja Lootuse kellad löövad alati kiikudes

Kellakomplekti on Tartu Maarja kirikule kinkinud Janek Veeber perega.

Tartu Maarja kiriku kellade löömise ajad ja sagedus

Tunnilöögid iga päev kell 8.00 kuni 20.00 vasaraga lüües Rõõmu kellale. Rõõmu kell on tänukell igale Maarja kiriku taastamise toetajale.

Esmaspäevast laupäevani heliseb keskpäeval Lootuse kell 2 minutit.

Laupäeviti kell 18.00 heliseb Armastuse kell 5 minutit. Õhtukell laupäeviti kutsub valmistuma pühapäevaks ja kärarikaste tööde lõpetamiseks.

Pühapäeviti helisevad jumalateenistusele kutsuvad kellad järgnevalt: kell 11.00 Usu kell 3 minutit, 11.30 Rõõmu kell 3 minutit ja 11.54 Rõõmu, Lootuse ja Usu kellad koos 5 minutit. Nädalasiseste jumalateenistuse puhul helisevad kellad vaid kl 11.54.

Jumalateenistuse lõpetavad kellad helisedes 5 minutit.

3. jaanuaril kell 10.30 heliseb Armastuse kell Eesti Vabadussõja sõjategevuse lõpetamise päeva tähistamiseks 3 minutit.

25. märtsil kell 12.00 ja 14. juunil kell 12.00 heliseb leinakellana Armastuse kell repressiooniohvrite mälestuseks. Lüüakse aeglaselt 7-10 sekundise intervalliga.

Kiriklike talitustega ühenduses löövad kellad järgnevalt:

Hingekell – helistatakse koguduseliikme surmasõnumina. Maarja kirikus lüüakse Armastuse kella vasaraga aeglaselt 7-10 sekundise intervalliga 5 minutit.

Matusekell – matuserongi saabumisel kirikusse/kabelisse või sealt väljumisel ning liikumisel surnuaiale/hauale. Lüüakse Armastuse kella vasaraga 15 minutit.

Laulatuse puhul helistatakse kella enne talituse algust või talituse lõpus, soovi korral ka alguses ja lõpus. Maarja kirikus helisevad laulatusel üldjuhul kolm kella Usk, Lootus ja Rõõm 5 minutit.

Ristimisel heliseb Rõõmu kell 5 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles