Argo Annuk: Tartumaa vallad tegutsevad haldusreformi tuules

, Kambja vallavanem
Copy
Argo Annuk
Argo Annuk Foto: Kristjan Teedema

Haldusreformist on möödas mitu head aastat. Toimunu on andnud aega sisekaemuseks, aidanud sõnastada tulevikuvisioone ja toonud nii mitmedki omavalitsused välja mugavusalast. Näitasid ka viimased kohaliku omavalitsuse valimised, et rohelised niidud ja sinine taevas ei ole jäänud minevikku, kuid selle hoidmiseks tuleb näha senisest enam vaeva.

Varasem omavalitsuspoliitika tugines suuresti protektsionistlikule põhimõttele, kus haldusüksus seisis kiivalt oma huvide eest ja kaitsti end igasuguste välismõjutuste eest. Olgu selleks haridus, kultuur, sotsiaalteenused, transpordikorraldus, arendus- ja planeerimistegevus. Suuremate omavalitsuste võidujooks, tulenevalt nende valikuvõimalustest, kujunes omalaadi naabrist-parem-võistluseks, aga väiksematel hakkas võhm otsa saama. Kahanev elanikkond, erialaspetsialistide nappus, tõmbekeskuste vastupandamatu mõju – see kõik näitas, et vanaviisi küll enam ei saanud, ent ei julgetud langetada otsust tegutseda uutmoodi ehk olla avatud koostööle naaberomavalitsustega ja nii tekkivatele võimalustele.

Toimunud reform kujunes paljude jaoks kui reformvoodiks, mida tuppa ei soovitud, kuid millest ei saanud ka üle ega ümber. Pealesunnitud liitumised tõid aga kaasa muutused, mille olemus hakkab alles nüüd kohale jõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles