Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Marilin Eessalu: kooliköökide suur keskkonnajalajälg

Marilin Eessalu
Marilin Eessalu Foto: Erakogu

Koolisööklad viskavad ära tuhat tonni toitu aastas ja kulutavad elektrit vananenud seadmeid käitades. See on kahjulik keskkonnale ja ka rahakotile.

Toidu kohta on kõigil oma arvamus ning side sellega väga isiklik. Maitse-eelistused, lapsepõlvelemmikud, kultuurispetsiifilised road, kõikvõimalikud (ja -võimatud) dieedid, kiirtoit ja tervislik toit… Ükskõik mis nurga alt teemat käsitleda, keegi tunneb end ikka puudutatuna. Toidusüsteem moodustab aga globaalse inimtegevuse kliimamõjust rohkem kui kolmandiku, hinnad kallinevad ning palju inimesi kannatab toidupuuduse käes. Midagi peab ju tegema, kui ei taha end tunda lihtsalt nagu väike rämps, nagu ütles Astrid Lindgren.

Eesti haridusasutustes pakutava toidu kliimamõju on hinnanguliselt (ning väga tagasihoidlikult) arvestades 45 000 tonni CO2 ekvivalenti aastas. Liha pakutakse iga päev, seadmed on keskmiselt 10–20 aastat vanad ning Eesti koolide peale visatakse kokku ära tuhat tonni söömiskõlblikku toitu aastas.

Tagasi üles