Punamonumente võib leida nii võpsikust kui ka koolimaja tagant

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kodu-uurija Rünno Saviri hinnangul võiks Riivli matmispaiga monumendi kaotada, kuna sellele tahutud tekst pole asjakohane ning ühtlasi on selle juures okupatsioonivõimu sümbolid. 4 x Eili Arula
Kodu-uurija Rünno Saviri hinnangul võiks Riivli matmispaiga monumendi kaotada, kuna sellele tahutud tekst pole asjakohane ning ühtlasi on selle juures okupatsioonivõimu sümbolid. 4 x Eili Arula Foto: Eili Arula

Kõikjal Eestis on viimastel kuudel niinimetatud punamonumente kaardistatud ja näiteks Lääne-Virumaal käib juba nende hoogne teisaldamine. Kesk-Eestisse jäävas Põltsamaa vallas on kohalik kodu-uurija Rünno Savir üles leidnud neli punamonumenti, millest kaks tuleks tema hinnangul kindlasti maha võtta või ümber paigutada. Ehkki ka vallavolikogu kultuurikomisjon on sama meelt, ootab vallavalitsus sõjahaudade komisjoni otsust.

Põltsamaa vallas asuvad punamonumendid asuvad valla eri nurkades ning on väga eriilmelised. Mõni on tagasihoidlik ning pakub kunstilises mõttes ehk isegi teatavat silmailu, kuid punaarmeega seotud sümbolid kriibivad kohalike hinge.

Ilmselt kõige kummalisem ja kohalike arvates ka kõige vastuolulisem taies asub Põltsamaa vallas Esku külas ühes pealtnäha suvalises võpsikus. Sinna viib väike rada ning mõnikümmend meetrit maanteest eemal avaneb kummaline vaatepilt: võsa vahel on punasest graniidist monument ja selle ümber maapinnal hulk hauaplaate. Need asuvad nii monumendi ees, sellest veidi paremal kui ka vasakul. Tegu on Riivli matmispaigaga, kuhu eri andmetel on maetud 50–200 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles