Päevatoimetaja:
Henn Uuetoa
(+372) 7390300

Jõgeva uue keskväljaku rajamine lükkus tulevikku, riigile tuleb tagastada miljon eurot (1)

Copy
Jõgeva keskväljak, mis pidi juba ligi kaks aastat tagasi saama uue ilme. Sel nädalal selgus, et oodatud värskendust ei tule. Ka peab vald tagastama riigilt saadud miljon eurot.
Jõgeva keskväljak, mis pidi juba ligi kaks aastat tagasi saama uue ilme. Sel nädalal selgus, et oodatud värskendust ei tule. Ka peab vald tagastama riigilt saadud miljon eurot. Foto: Margus Ansu

Vabariigi sajandale sünnipäevale pühendati programm «Hea avalik ruum», mille toel said paljud Eesti linnasüdamed uue ilme. Olgugi et ka Jõgevale eraldas riik miljon eurot uue keskväljaku rajamiseks, pole vald ehitustöid alustanud ega alusta ka lähiaastatel. Kuna keskväljakul midagi ei muutu, peab vald riigit saadud miljon eurot tagastama. 

2020. aastal kuulutati välja Jõgeva keskväljaku arhitektuurivõistlus ja žürii tunnistas parimaks arhitekt Villem Tomiste esitatud lahenduse pealkirjaga «Akrobaat». Toonane vallavanem Tiit Lääne lubas maakonnalehe Vooremaa 12. jaanuari 2021 numbris, et keskväljak ehitatakse valmis sama aasta 20. augustiks.

Tööd kahes etapis

Tegelikult esitati aga projekti üleandmise-vastuvõtmise akt vallavalitsusele alles 29. septembril 2021 ehk enam kui kuu aega hiljem sellest tärminist, mil objekt oleks pidanud vastavalt lubadusele vallarahvale silmailu pakkuma.

Keskväljaku projekt on jagatud kahte etappi. I etapp hõlmab riigimaja ja kultuurikeskuse vahelist ala ja 2021. aasta hindades oli selle ehituse eeldatav maksumus 3,26 miljonit eurot, millest ühe miljoni eraldas riik. Raha eraldamise lepingu sõlmisid riigihalduse minister Jaak Aab ja Jõgeva vallavanem Aare Olgo.

Selle aasta valla eelarve koostamisel oli teada, et ehitusmaterjalide hinnad liiguvad tõusuteel ja vallavalitsus eeldas, et objekt läheb arvatust palju kallimaks. Seetõttu kavandati eelarvesse vaid riigipoolse ühe miljoni euro kasutamise valla-, riigi- ja politseimaja vahelise autoparkla ehituseks. «Kuna uue parkla rajamisega ei oleks me saanud juurde parkimiskohti, muutsime arhitekti soovitusel esialgset kava ning otsustasime välja ehitada kultuurikeskuseesise ala,» rääkis abivallavanem Viktor Svjatõšev.

Ta lisas, et valla lootus oli objekt valmis ehitada ühe miljoni euro eest, kuid riigihanke parim pakkumus oli 1,3 miljonit eurot, mis ületas valla eelarvelised võimalused. Seega ei jäänud Jõgeva vallavalitsusel muud üle kui hange tühistada.

Sel aastal on lisaks ehitusmaterjalide hinnale tõusnud hüppeliselt ka energiakandjate hinnad. Seetõttu tuleb abivallavanema sõnul eelarvet vastutustundlikult kasutada, et vald suudaks maksta haridus-, kultuuri- ja spordihoonete kütte eest ja tagada valla allasutuste tavapärane toimimine. «Samuti ei tohi me investeeringuta jätta valla teisi piirkondi,» lisas ta.

Miljon tuleb tagastada

Kui selgus, et rahapuudusel pole võimalik projekti «Akrobaat» realiseerida, pöördus vallavalitsuse poole riigikogu liige Aivar Kokk palvega rahastada riigilt saadud miljoni eest perekeskuse projekti, mis hõlmab promenaadi rajamist Pargi tänavalt kirikuni ja selle kinnistul olevaid rajatisi. Rahandusministeerium ei andnud sellele ettepanekule heakskiitu.

«Linnatänavate rajamine ega renoveerimine väljaspool arhitektuurivõistluse algset võistlusala ei oleks kooskõlas seadusega ettenähtud sihtotstarbega,» selgitas ministeerium. Seega tuleb riigilt keskväljaku tarvis saadud miljon tagastada.

Nüüseks on vallavalitsus loobunud keskväljaku jupi kaupa ehitamisest. Abivallavanema sõnul on mõistlikum kogu keskväljak terviklahendusena välja ehitada. Praegustes hindades läheks see maksma ligi 5,5 miljonit eurot ja see pole vallale jõukohane.

Vallavolikogu poolt kinnitatud eelarves on käesoleva aasta prioriteet ehitada jõgevale uus  spordihoone ja esmatasandi tervisekeskus.

Svjatõšev usub, et Jõgeva kesklinn muutub mõne aasta pärast kenaks avalikuks ruumiks ning armastatud ajaveetmise ja ürituste korraldamise kohaks, olles samal ajal roheline ja keskkonnasäästlik. Praegu pole see aga rahaliselt võimalik. 

Tagasi üles