Rihard Soidla: raskel ajal peab ühte hoidma

, Eesti 200 noorteühenduse Noor Eesti 200 liige
Copy
Richard Soidla
Richard Soidla Foto: Erakogu

Kuigi tänapäeval nuriseb nii mõnigi selle üle, kuidas LGBT+ inimestel juba liiga palju õigusi on, ei ole vaja ajas palju tagasi minna, kui normaalne inimene võis end leida vangist puhtalt selle tõttu, et ei eelistanud rangelt vastassugu.

​Siinkohal tasub mainida, et see ei olnud muidugi universaalne. Maailma eri paigus koheldi LGBT+ inimesi erinevalt. Mõnedes nähti homoseksuaalsust kui mõne inimese kiiksu, teistes kui surmapattu koos vastava karistusega. Eestis oli homoseksuaalsus tsaariaegse Venemaa seaduste põhjal kriminaliseeritud aastani 1935, mil Eesti Vabariik võttis vastu uue kriminaalseadustiku. Kahjuks osutus see positiivne areng üürikeseks ja koos Nõukogude okupatsiooniga tuli tagasi ka homoseksuaalsuse represseerimine. Nii vangistati kõik inimesed, kes avalikult oma sookaaslaste vastu seksuaalset huvi tundsid või sellega võimudele vahele jäid.

Nagu ka paljude muude keelatud tegevustega, ei kadunud homoseksuaalsus ära, vaid kolis põranda alla, väikestesse kiivalt kokkuhoidvatesse kogukondadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles