Päevatoimetaja:
Eili Arula
(+372) 739 0339

Tarmu Kurm: ajastusest sõltub kõik

Copy
Tarmu Kurm
Tarmu Kurm Foto: Kalmar Kurs

Eluaastate poolest kolmveerandsajandile lähenev Inglismaa laulja Chris de Burgh andis kaks aastakümmet tagasi välja plaadi «Timing is Everything», mille nimiloo põhisõnum on, et varem või hiljem avastame, et ajastusest sõltub kõik. Olenemata teemast, valdkonnast või jutuainest on just ajastusel määrav tähtsus. Too muusikaline sedastus meenus mulle, kui hiljuti käisin – või siis oleks korrektne öelda, et püüdsin käia – uue vahva rannaalarajatisega Emajõe väliujulas. Rannarajatise valmimise üle tunnen kirgliku vee-, päikese- ja suvesõbrana siirast rõõmu. Lõpuks sai tehtud see, mida paljud tartlased pikisilmi ootasid. Kiitus ja tunnustus selle eest!

Autoga kõnealuse ranna poole suundudes – autosõidu põhjenduseks oli sedapuhku hiline kellaaeg ja soov suplemisega mitte päris pimeda peale jääda – selgus paraku, et äsjaavatud linnakuurorti juurde neljarattalistega ligipääs puudub. Ette jäi nii tupikut, teetöid kui ka lõpuks edasisõitu keelav liiklusmärk. Midagi ei olnud parata: tuli ots ümber keerata.

Kujutage ette detsembrikuist Tartut, näiteks advendiaegsest jõululinna Raekoja platsil koos kuuse, jõuluatraktsioonide, pühadeturu ning piparkoogi- ja glögilõhnaga, mida me tartlastena oleme harjunud aastaid ootama ja nautima. Aga siis selgub ootamatult, et linnarahvas sinna ei pääse, sest keset harrast jõuluaega on vastu igasugust loogikat alustatud raeplatsi ümber laiaulatuslikke ehitustöid. Üles on võetud munakivid, ümber jõuluvõlumaa on kaevatud kraav, mille juures ehitusmasinad rasket tööd tehes peletavalt ja pelutavalt mürisevad.

Tagasi üles