Karlova kooli uus maja edeneb, aga Kroonuaia kooli oma toppab

Egeli Raudmäe
, Suvereporter
Copy
Endisesse õpetajate seminari majja saab Karlova kool kolida loodetavasti juba selle aastanumbri sees.
Endisesse õpetajate seminari majja saab Karlova kool kolida loodetavasti juba selle aastanumbri sees. Foto: Ragnar Peets

Linnavalitsus on kavandanud kõikide Tartu koolimajade ümberehituse aastaks 2032 ja kõik lasteaiad peaksid saama uue näo 2034. aastaks. Siiski on linna eelarvestrateegias ka punkt, et koolide ehitus võib edasi lükkuda ehitushindade kiire tõusu tõttu. Hinnatõusust hoolimata pooleliolevaid töid lõpetamata ei jäeta.

Praegu käivad suuremad tööd Salme tänaval Karlova koolile ümberehitatavas hoones ja Ropka teel Ristikheina lasteaias. Karlova kooli remondiks on arvestatud 5,9 miljonit eurot ja Ristikheina lasteaia põhjalikuks uuendamiseks 1,7 miljonit eurot.

Väärika maja uus nägu

Salme tänavale endisse Tartu ülikooli haridusteaduste instituuti kolib peatselt Karlova kool. «Ametlikult peab koolimaja valmima uue aasta alguseks, kuid me püüame kiiremini teha,» ütles kooli renoveeriva PVH Ehituse juhataja Reio Treier.

Kuna suure hoone ümberehitamine läks lahti siis, kui Ukraina sõda juba käis, oli kohe selge, et materjalid tuleb varakult ära tellida. «Hakkasime teise projektijuhiga juba alguses kärmelt materjale tellima, et selle taha midagi ei jääks,» seletas Reio Treier. «Nüüdseks on meil projekti lõpuni kogu materjal tellitud.»

Salme tänava koolimajas on eesmärk säilitada vana nii palju kui võimalik. «Põrandad jäävad, saavad veidi lihvi ja uue viimistluse. Samuti renoveerime uksed ja aknad,» rääkis Treier. Isegi tualettruumides on plaadid laotud nõnda, et need sobiksid maja hõnguga.

Karlova kooli remondiks on arvestatud 5,9 miljonit eurot ja Ristikheina lasteaia renoveerimiseks 1,7 miljonit eurot.​

PVH Ehitus on pea 15 aastat Tartus koolide ja lasteaedade ehitustöid teinud. «Eks me kõik teame, millises seisus on need koolimajad, mida pole kunagi renoveeritud,» ütles Treier. «Ega see ilus pilt ole, mis vastu vaatab.»

Treierit motiveerib koolide ja lasteaedadega tegelema enda kooliaeg. «Meie omal ajal õppisime koolides, kus klassis polnud õhku, hea on teada, et tänapäeva lastel on tingimused palju paremad,» selgitas ta.

Järsk hinnatõus

Väiksemaid remonte tehakse ka teistes koolides. Näiteks ehitatakse Forseliuse kooli kaua oodatud lift ja renoveeritakse tualetid. Tartu linna ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärve sõnul ei saa tagada, et lift kohe kooliaasta alguseks paika saab, kuid kõik osalised pingutavad selle nimel.

Koolide remondijärjekorda hoiab praegu kinni erivajadustega laste Kroonuaia kooli uue maja ümberehitus Ploomi tänaval endises lasteaias. «Riigihange tehti, see ületas linna võimalused ning siis pöördus linnavalitsus riigi poole lisarahastuse ettepanekuga,» selgitas Metsjärv.

Vastust on oodata juuli lõpuks ja siis selgub, kuidas edasi. Kui saadakse lisaraha, siis saab hankega edasi minna, kuid kui see jääb saamata, tuleb uuesti üle vaadata remonti vajavate koolide nimekiri.

Ristikheina lasteaed, kus praegu on käsil suured tööd, ilmselt tähtajaks ei valmi. «Peatöövõtja ei suuda lepingutähtajast kinni pidada ja novembri asemel saab lasteaed valmis tõenäoliselt uue aasta alguses,» selgitas Metsjärv. Praegu on koostamisel ka Helliku lasteaia suur projekt, see võetakse käsile pärast Ristikheina.

Metsjärve sõnul suudab linn praegu ümber ehitada kõige enam ühe kooli ja ühe lasteaia korraga. Siiski on tema arvates keeruline öelda, kas nii jääb ka tulevikus.

«Eks palju sõltu sellest, mis maailmas toimub, keeruline on asjade käiku ennustada,» lausus Metsjärv.

Viie aasta ehitusplaan

  • 2023 Kroonuaia kool (Ploomi 1)
  • 2023 Helliku lasteaed (Aardla 138)
  • 2023/2024 Karlova kool (Lina 2)
  • 2024 Tähtvere lasteaed (Tammsaare 10)
  • 2025 Meelespea lasteaed (Ilmatsalu 24a)
  • 2026 Kesklinna kool (Kroonuaia 1)
  • 2027 Mõmmiku lasteaed (Mõisavahe 32)
  • 2027 Veeriku kool (Veeriku 41)
Allikas: Tartu linnavalitsus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles