Jaak Valge: elanike juurde saamisel kukkus Tartu linnavõim totaalselt läbi (3)

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu ja Tartu volikogu liige (EKRE)
Copy
Jaak Valge
Jaak Valge Foto: Erakogu

2030. aastaks seatud eesmärgist kasvatada tartlaste arv 110 000ni oleme hoopiski kaugenenud 2000 elaniku võrra, seega rahvaarvu langus on 2015. aastaga võrreldes üle kahe protsendi.

Tegevusjuhis kõigile Tartu heast käekäigust hoolijatele, et teha õigeid asju, õiges järjekorras ja õigel ajal – selliselt on tutvustuses öeldud linnajuhtimise strateegilise alusdokumendi arengu­strateegia «Tartu 2030» kohta. Volikogu käsitles arengustrateegias läinud aastaks sõnastatud eesmärkide täitmist juunikuisel istungil ja on selge, et see on ülioluline teema. Meenutuseks, see arengustrateegia kehtestati aprillis 2015, mil võimul oli Reformierakonna, Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioon. Kuidas siis seatud eemärkide poole liikumine on kulgenud?

Käsitlen Tartu rahvastikumuutusi, kasutades ka värskeid rahvaloenduse tulemusi. Ka arengustrateegias on just rahvastikumuutusi käsitletud esimesena, seejuures asjakohaselt märkides, et Tartu arengu üks olulisimaid takistusi on elanike arvu vähenemine ja vananemine. Kõigile tartlastele ei pruugi korda minna rahvuspoliitilised eesmärgid, st eestlaste arvu ja osakaalu hoidmine ja kasvatamine. Ent Tartu eelarvetulu koosneb peaaegu pooles ulatuses tartlaste maksudest, mistõttu tuleb möönda, et just elanike arvust sõltuvad linna võimalused rahastada koole, sotsiaalteenuseid, vaba aja veetmist jne.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles