Tartu Agro sai Euroopa Komisjoni vastu Üldkohtus võidu

BNS
Copy
Tartu Agro sai peale kaheaastast kohtuvaidlust Euroopa Komisjoni vastu võidu.
Tartu Agro sai peale kaheaastast kohtuvaidlust Euroopa Komisjoni vastu võidu. Foto: Kristjan Teedema

Aastaid oodatud otsuses tühistas Euroopa Liidu Üldkohus täielikult Euroopa Komisjoni otsuse, mille kohaselt AS Tartu Agro on Eesti riigilt saanud ebaseaduslikku riigiabi.

Kolmapäeval langetatud otsuses kinnitas Euroopa Liidu Üldkohus, et AS Tartu Agro suhtes tehtud ebaseadusliku riigiabi otsus oli õigusvastane, teatas vaidluses Eesti põllumajandusettevõtet esindanud advokaadibüroo TGS Baltic.

TGS Balticu vandeadvokaadi Triinu Järviste sõnul mõistis Üldkohus varem Euroopa Komisjoni langetatud otsuse hukka, hinnates, et komisjon lihtsustas enda otsuses olukorda ebaõiglaselt ning taandas küsimuse ebatäpsetele arvutustele.

Vaidlus sai alguse 2017. aastal, mil Euroopa Komisjon langetas talle esitatud kaebuse alusel otsuse algatada ametlik uurimismenetlus analüüsimaks, kas AS Tartu Agro on saanud ebaseaduslikku riigiabi.

Ebaseadusliku riigiabi väidete aluseks oli 2000. aastal – enne Eesti Euroopa Liiduga liitumist – avaliku valikpakkumise raames toonase põllumajandusministeeriumi ja AS Tartu Agro vahel sõlmitud põllumaa rendileping. Euroopa Komisjon analüüsis oma menetluses, kas valikpakkumine vastas reeglitele ja kas valikpakkumises kujunenud hind vastas turutingimustele.

Komisjon leidis enda 2020. aasta alguses tehtud otsuses, et Eesti riik on andnud ebaseaduslikku riigiabi liialt soodsa rendihinna näol ning see tuleb AS Tartu Agrolt tagasi nõuda. Seejärel esitaski maaeluministeerium AS Tartu Agrole riigiabi tagasinõude ning ettevõte maksis vastavad summad riigile tagasi.

Õigluse saamiseks alustas ettevõte seejärel Euroopas kohtuteed, esitades 24. märtsil 2020 Euroopa Liidu Üldkohtusse hagi, milles nõudsid, et Üldkohus tühistaks Euroopa Komisjoni riigiabi otsuse tervikuna.

Kaasus võiks TGS Balticu vandeadvokaadi Triinu Järviste sõnul olla Eesti riigile märkimisväärne õppekoht. «Vaidluse lahendus näitab, et iga kaasuse sisse tuleb põhjalikult vaadata ning vahel tuleb julgeda ka Euroopa Liidu institutsioonidele vastu vaielda,» selgitas Järviste.

Järviste rõhutab, et laekunud kohtuotsuse saab Euroopa Komisjon vaidlustada ka Euroopa Kohtus, kuid positiivne Euroopa Liidu Üldkohtu otsus eelmainitud järeldust ei muuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles