Enam kui 80 aastat vaikinud Maarja kiriku kellad helisevad taas homme

Tartu Postimees
Copy
Kirikukellad Rõõm ja Lootus.
Kirikukellad Rõõm ja Lootus. Foto: Tartu Maarja Kiriku Sihtasutus

Teisipäeval, 12. juulil helisevad Tartu Maarja kiriku tornis pärast täpselt 81 aastat kestnud vaikust taas kirikukellad. Kiriku uute kellade – Armastus, Usk, Lootus ja Rõõm – hääl kõlab Maarja kiriku tornist esimest korda, käsitsi helistamisel kella 12 paiku. Kellapaigaldaja Toomas Mäeväli teeb esimese proovihelistamise, mille ajal ta hindab kellade ühtlaseks helisemiseks vajalikku helistamisnurka ning kellatooli ja aluskonstruktsiooni toimimist kellade helistamisel.

Kui proovilöögid tehtud, ühendatakse kelladele mootorid, nii et edaspidi kellad helisemiseks mehejõudu ei nõua. Mootorite seadistamine toimub eeldatavalt reedel, 15. juulil. See tähendab, et päeva jooksul helisevad kellad mitu korda. Loodame kohalike elanike mõistvale suhtumisele, kuna tegu on erandliku löögisagedusega.

31. juulil kell 12 toimub kellade pühitsemise talitus, mille viib läbi piiskop Joel Luhamets. Pärast talitust algab jumalateenistus.

Peale pühitsemist hakkab väikseim kell Rõõm lööma päevasel ajal kella kaheksast hommikul kuni kaheksani õhtul täistunde. Rõõmu kell tänab oma heliga iga Tartu Maarja kiriku taastamisse panustanud inimest, seega on ta ühtlasi ka tänukell. Keskpäeva kella lööb Lootuse kell, mis kannab endal Tartu vappi.

Samuti helisevad kellad pühapäeviti jumalateenistuste eel ja järel, mis toimuvad kell 12. Tavapärasest erineval ajal hakkavad kellad lööma nädalasiseste kirikupühade ja ka talituste puhul.

Maarja kiriku uute tornikellade pühitsus ja üles tõstmine.
Maarja kiriku uute tornikellade pühitsus ja üles tõstmine. Foto: Ragnar Peets / Tartu Postimees

Kellade paigaldamisel on kellarõdu aknad ajutiselt kaetud OSB-plaadist ribadega, mis mahendavad kellade helinat. Tulevikus saab kellarõdu puidust ribaaknad, mille alumine osa on vaatetorni tarvis kaetud klaasiga. Nende akende mõte on samuti kellahelina summutamine torni läheduses ja suunamine tornist kaugemale.

12.juuli 1941 aastal hävis Tartu Maarja kirik taganevate punavägede visatud süütepommi tagajärjel. Põlengus ei hävinud mitte üksnes pühakoda, vaid ka koguduse maine vara. Homme, 12. juulil meenutame, et lootus on meid rasketest aegadest läbi toonud ning uus aeg annab põhjust rõõmustamiseks – Usk, Lootus, Armastus ja Rõõm hakkavad peagi Tartu Maarja kiriku tornis helisema.

Ka sina võid olla kirikuehitaja

Järgmiseks Maarja kiriku taastamise etapiks on kavandatud Tiigi tänava poolsete töö- ja olmeruumide kandevkonstruktsioonide väljaehitamine ning katusetööd. Etapi eeldatav maksumus on 800 000 – 1 000 000 eurot. Maarja kiriku katus sajab hoolimata mitmetest parandustest endiselt läbi. Vana eterniit on õrn ning katusel parandustöid tehes võib seda kergesti vigastada.

Katusetööde toetamiseks saab teha nimelise annetuse Tartu Maarja kiriku sihtasutuse Swedbanki kontole EE132200221021269201. Anonüümseks annetuseks võib helistada: tel 900 1842 annetus 5 eurot, tel 900 1941 annetus 10 eurot, tel 900 2019 annetus 50 eurot.

Allikas: Tartu Maarja kiriku sihtasutus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles