GALERII Festival Võnge sai alguse sõprade kokkutulekust ning rändab nüüd üle Eesti

Lenel Karu
, reporter
Copy

Eesti ainus rändav kultuurifestival ehk sündmus, mis igal aastal vahetab asukohta, sai sel reedel alguse Peipsiääre vallas Ranna puhkebaasis. Esimesel päeval kumises festival rõõmsameelsetest ja heatujulistest külastajatest, kauplejatest ning Eesti ja välismaa muusikutest. Laupäeval jõuavad lavale järgmised tuntud muusikud ning tantsida saab hommikuni.

Festival Võnge pole toimunud algusest saati ühe nime all ja tegelikult on peakorraldaja Tarmo Sikk sündmust eest vedanud juba 2015. aastast. «Toona tegin kodukontoris tööd ja kolleegidest sõbrad jäid kuidagi rohkem eemale. Tahtsin sõbrad kokku tuua ja tegime alguses ligikaudu sajale oma tuttavale inimesele festivali,» meenutas Sikk. Sõpradega sündmusest on tänaseks saanud aga üks eriilmeline suvefestival.

Ratastel raamatupood

Reede õhtupoolikul ehitasid lapsed liivast kujusid, festivalialal liikus ringi säravate näokaunistustega inimesi, lava ees õõtsuti soojas suvetuules ning rannas nautisid mõned teised privaatsemat vestlust. Kauplejate seast paistis silma üks buss, täis raamatuid. Sellist ratastel liikuvat raamatupoodi tutvustasid festivalil idee autorid Annette Kirotar ja Kätlyn Nõmm. «Tahtsime raamatupoodi, mis poleks Apollo või Rahva Raamat. Leidsin Instagrami vahendusel mingis välisriigis olemasoleva ratastel raamatupoe ja panime oma niši mõttele juurde,» rääkis Kirotar.

Võnge on olnud alles teine sündmus, kus nad oma bussi esitlenud on, aga inimesed on seni näidanud sooja vastuvõttu. «Tõesti ostetakse raamatuid, uuritakse ja räägitakse juttu. Kõik meie raamatud on tulnud annetustega, ka kirjastused on andnud meile teoseid, mida enam müügis ei hoita. Meie riiulitel leidub kõiki žanreid ning nii vanu klassikuid kui ka uusi üllatajaid,» lisas Kirotar. 

Mitut moodi võnked

Kui alguses kandis festival Acoussioni nime, siis ühel hetkel tundus võõrkeelne nimi selline, mis ei jää meelde ning asemele tuligi Võnge. See tähendab võnkeid mitmes tähenduses: helivõnkeid, sest muusikat on sündmusel palju; erinevaid festivali toimumiskohti kui võnkeid üle Eesti ning sündmusel omavahel võnkeid loovaid lavasid. 

«Igas kohas on oma võlud. Tänane asukoht tundus alguses Tallinnast kui meie põhisihtgrupist liiga kaugel, aga tegelikult on mõnus,» rääkis Sikk. Kui mõnest teisest sündmusest tüdinevad inimesed peakorraldaja sõnul kiiremini ära, siis Võnge on igal aastal värske. Mullu külastas sündmust 2200 inimest, tänavu on see arv ulatunud juba ligi 3000ni. «Oleme kasvanud suuremaks, aga samas pole intiimsus kuhugi kadunud,» ütles Sikk.

Peipsi ääres toimuvalt festivalilt leiab väga palju detaile. Näiteks on puude külge kinnitatud pilliroog või ripuvad okste vahelt alla värvilised käbid. Loomulikult ei puudu võrkkiiged, slackline’i köied või värvilistest piltidest puude vahele riputatud näitus.

Igal aastal jälle nullist

Ilusa ilmaga on festivalil palju teha. Mis oleks aga vihma korral korraldajate plaan? Tarmo Sikk muigas, sest siiani pole kunagi nendel kuupäevadel juulis sadanud. «Aga meil ikkagi on esinejate jaoks olemas varuplaan,» kinnitas ta.

Kui alguses pidi korraldusmeeskond sündmuse toimumisele peale maksma, siis tänaseks on Eestis omavalitsusi, kes on avaldanud soovi festivali toimumiskohana ning nüüd jaatavat vastust ootavad. Palju lihtsam oleks korraldada festivali ju ühes kindlas kohas. Miks on valitud raskem variant?

«Tõsi, iga kord tuleb alustada nullist, puudub taristu ja tuttavad näod. Me vahetasime asukohta pärast seda, kui esimesel festivalil oli iga artist erineval laval esinenud. Siis saime aru, et kui järgmisel korral samas kohas teha, peab hakkama midagi korduma ning seda me ei soovinud,» tõdes Sikk.

Esimesel päeval astusid festivalil üles näiteks Fylgja, Púr Múdd, Tora, Metsatöll ja Maian. Homme esinevad teiste hulgas Jüri Pootsman, Genka, Noëp, Sander Mölder, Alice Phoebe Lou, Famous jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles