GALERII ⟩ Ukrainlased põletasid Emajõe kaldal halbu mõtteid ja kutsusid lillepärgadega häid

Veiki Ojaperv
, Ajakirjanik
Copy

Emajõe kaldal Lodjakojas tähistati värvika kontsertiga ja uhkete traditsioonidega ukrainlaste jaanipäeva ehk kupalat. Meisterdatud heinanukkudega põletati ära halvad mõtted ning Emajõele asetatud pärgadega sooviti õnne ja headust.

Kupala ehk ukrainlaste jaanipäev ei erine meie jaani traditsioonidest kuigi palju. Mõlemas kultuuriruumis tullakse kokku suve tipphetkel, süüdatakse lõkkeid ja peetakse kontserte. Küll aga kuulub ukrainlaste kupala traditsiooni heinanukkude meisterdamine, mis koos ühe halva mõtte või mälestusega koos tulle heidetakse. Loomulikult kõlas väikese lõkke kõrval kõige enam sõnum "ні війні" ehk ei sõjale. Ka Venemaa presidendile saadeti omajagu "tervitusi".

«Kuulsin, et sarnaselt nagu Ukrainas hüppavad ka teil siin Eestis mõned julgemad üle lõkke,» naeris aasta aega Tartu ülikooli majandust õppima asunud ukrainlanna Nastia. Vabatahtlikuna Ukraina kogukonda panustav noor naine lisas siiski, et Eesti jaanipäeva ajal toimunud rokk-kontsertil olid inimesed eestlased arvates liiga rahulikud. «Kui meil, Ukrainas, oleks nii äge muusika olnud, hüppaks kõik lava ees ringi, eestlased lihtsalt vaikselt õõtsusid,» rääkis Nastia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles