Kuumus ajas kassid jooksu ja vabatahtlikud meeleheitele

Emily Lieberg
, Suvereporter
Copy
MTÜ Tartu Kassikaitse vabatahtlikud Krislin Jädal (vasakul) ja Merle Aruoja kleepisid mõni päev tagasi Kalevi tänavale kuulutusi kadunud kassist. Justkui kassiotsimise tänav, märkisid vabatahtlikud kassikuulutustest kirjusid laternaposte silmates.
MTÜ Tartu Kassikaitse vabatahtlikud Krislin Jädal (vasakul) ja Merle Aruoja kleepisid mõni päev tagasi Kalevi tänavale kuulutusi kadunud kassist. Justkui kassiotsimise tänav, märkisid vabatahtlikud kassikuulutustest kirjusid laternaposte silmates. Foto: Ragnar Peets

Kalevi tänava puumajas oli möödunud kuumal nädalal ööselgi lämbe. Kuigi teise korruse akna ette oli pandud hoiukass Sandra turvamiseks võre, võttis korterinaaber selle öösel eest ning jättis akna praokile. Kass kasutas kohe võimalust, lipsas aknast välja ja pani jooksu.

Sandra otsimiseks tõttasid appi MTÜ Tartu Kassikaitse vabatahtlikud Liisi Toom, Merle Aruoja ja Krislin Jädal, kes kleepisid ümberkaudsetele postidele kassi kirjeldusega plakateid.

Sandra kadumine pole kahjuks üksikjuhtum, vaid üks paljudest, mis on otseselt seotud viimase kahe nädala kuumusega. «Kuumalaine puhul pole määrav mitte kassi, vaid ikkagi inimese hooletu käitumine,» selgitas Toom. «Kuumusega lüüakse aknad pärani ning tihti unustatakse sellest tulenev oht.»

Luumurrud ja isegi surm

Ainuüksi Tartu Kassikaitse abil hoiukodu leidnud nurrmootoritest on viimase kahe nädalaga jooksu pistnud viis-kuus ehk pea kümme protsenti hoolealustest. Lisaks on kassikaitsesse jõudnud nii palju kadumise ja õnnetustega seotud juhtumeid, et 15 vabatahtlikku on meeleheite piiril. «Me üritame alati positiivseks jääda, aga viimased nädalad on tõesti väga rasked olnud,» nentis Toom. «Tegelikult on olukord päris kohutav.»

Vabatahtlikud on Merle Aruoja sõnul tõelised kassipäästmisfanaatikud, kes jätavad loomade nimel kõik isikliku pooleli. «Abistame kõiki, keda saame,» rõhutas ta. «Aga omanikud peaksid siiski ise hoolsamad olema.»

Kuumusega lüüakse aknad pärani ning tihti unustatakse sellest tulenev oht, ütles MTÜ Tartu Kassikaitse vabatahtlik Liisi Toom.

Ka maaülikooli väikeloomakliinikusse jõudis kuumalainega palju abivajavaid kasse, kuid eeskätt mitte kuumarabanduse tõttu. Sagedaseks põhjuseks olid hoopis lahtised valveta aknad, rääkis maaülikooli loomakliiniku ülemarst Aleksandr Semjonov. Nii võib kass alla kukkuda, hüpates õnnetult maanduda või tuulutusasendis akna vahele kinni jääda. «Kõrgelt kukkumine võib põhjustada luumurde, kusepõie rebendit või lausa surma,» märkis Semjonov.

Hoolikus ennekõike

Kuna tagajärgede ravi on pikk ja kulukas, on ülemarsti sõnul tähtis takistada kassi ligipääs lahtisele aknale, näiteks metallvõre või kaitsevõrguga.

Ka vabatahtlike hinnangul tuleks kassiomanikel tegeleda eestkätt ennetusega. «Mul on endal kass niimoodi kaduma läinud,» sõnas Toom, kelle hoole all on praegu seitse kassi. «Mul oli õudne süütunne.» Pärast seda võttis ta kasutusele kõikvõimalikud meetmed ning jälgib ka piinliku täpsusega, et kõik uksed ja aknad oleksid vajadusel kinni.

Kuumad ilmad ei ohusta ainult kasse, selle all kannatavad ka teised lemmikloomad. Neljajalgseid seltsilisi ähvardab palavusega nii ülekuumenemise kui ka kuumarabanduse oht. «Sümptomid on erinevad, alustades tugevast lõõtsutamisest, lõpetades koomaga,» nentis Semjonov.

Selliste juhtumite vältimiseks tuleks omanikul lemmiku olemist kergendada. Selleks leiab täpsemaid juhiseid EMÜ väikeloomakliiniku Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles