IN MEMORIAM ⟩ Luuletaja Hannes Varblane soovis Tartusse igaveseks tagasi tulla

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Hannes Varblane 17. novembril 2006 Tartu kunstimuuseumis, kus avati Johannes Saali näitus.
Hannes Varblane 17. novembril 2006 Tartu kunstimuuseumis, kus avati Johannes Saali näitus. Foto: Sille Annuk

Kui tartlasest luuletaja Hannes Varblane (18. juuni 1949 – 5. juuli 2022) sai 70-aastaseks, tähistasid kirjandussõbrad ja -tegelased tema sünnipäeva ringkäiguga Tartu sellistes kohtades, kus ta oli ennast erinevatel aegadel hästi tundnud: Ülikooli kohvik, linnaraamatukogu Vaikne Nurgake, Illegaard, kunstimuuseumi Viinahavva ja kultuuriklubi Promenaadiviis.

Tartu vaimu üks kehastusi Hannes Varblane oli ise samal ajal Keila hooldekodus. See sai tema viimaseks eluasemeks sügise hakul 2018 pärast infarkti. Üksi ei olnud võimalik eluoluga hakkama saada ning seal oli ta ka pojale ja õele lähemal.

Kirjaniku 70-aastaseks saamise puhul esitasid suvel 2019 tema luulet mitmes Tartu paigas Toomas Liivamägi, Siim Lill, Arne Merilai, Kersti Unt, Marja Unt ja luuletaja poeg Hanno Varblane. Sünnipäeva tähistamine lõppes kultuuriklubis Promenaadiviis, kus Peeter Volkonski luges ette luuletajaga seotud katkendeid Toomas Tauli raamatust «Tuba 116». Kuulati ka Hannes Varblase luuleplaati «Kõikide üksilduste ajal» sarjast «Kirjanike hääled».

Tolle sünnipäeva tähistamise korraldas Eesti kirjanduse selts koostöös Eesti kirjanike liidu Tartu osakonna ja kirjastusega Ilmamaa. Valmis ka video.

Nüüd, paar nädalat tagasi, 18. juunil sai Hannes Varblane 73-aastaseks. «Hooldekodus käisid tema juurest läbi lähedasemad sõbrad ja oli hästi palju helistajaid,» ütles poeg.

Hannes Varblase ema suri 96-aastaselt tänavu jaanuaris Tallinnas, kus tema eest hoolitses tütar. «Hannes elas seda väga rängalt üle, nad olid hästi lähedased,» ütles poeg. «Eks see mõjutas samuti tema tervist, mis läks niigi järjest kehvemaks.»

Tervis oli viimaseil aastail nii vilets, et ei olnud võimalik midagi kirja panna. Hanno Varblase andmeil ei kirjutanud tema isa pärast viimaseks jäänud kogu «Teise üksinduse aegu» (Ilmamaa, 2018) ilmumist midagi. «Ta küll luges ja kuulas uudiseid, sõbrad saatsid talle oma materjale, aga ise ta enam ei kirjutanud,» ütles poeg.

Hannes Varblase ärasaatmine toimub laupäeval, 16. juulil kell 13 Tartu krematooriumis Jaama 122. «Ta soovis tuhastamist,» lisas Hanno Varblane. «Nii jõuab ta Tartusse tagasi.»

Copy
Tagasi üles