Enriko Talvistu: sõda ülikooli muuseumi direktoriga

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli muuseumi direktriss Mariann Raismaa on võtnud üles arutelu teemadel Tartu kunstimuuseumi väljanägemine tulevikus, Toomemäe monumendid tulevikus ning terve Toomemäe pargi kujundamine. Igatpidi sobiv väitlus akadeemilisele Tartu linnale, kus üha enam leiavad spordiüritused kultuurisündmuste kõrval kajastamist. Võib aru saada linnavolikogu rahvasaadiku korvpallur Tanel Teini solvumisest, et sajandi alguse super­ehitiseks ei valitud pallipõtsatamise halli, vaid hoopis südalinna kultuurikeskus. Korvpalliga on juba selline tõusu ja languse lugu.

Nüüd aga tagasi Toomemäele. Paar nädalat tagasi avaldatud siinkirjutaja nn nelja tee risti monumendi lugu ei määratlenud, kellele see võiks olla pühendatud. Raismaa avaldatud arvamus, et see võiks olla Friedrich Georg Wilhelm Struve uus monument, eeldaks olemasoleva eemaldamist tähetorni eest. 30 aastat tagasi oli meil koos linna toonase peakunstniku Silver Vahtrega analoogne arvamus, et see võiks asetseda kusagil Tõravere observatooriumi ees, aga hinnangud muutuvad.

See 1969. aastal skulptor Olav Männi ja arhitekt Udo Ivaski kavandatud monument on samas stiilis samade autorite tehtud kaevurite skulptuuriga, mis asub Kohtla-Järve keskväljakul, ja on tegelikult n-ö karmi stiili ehk 1960ndate monumentaalkunsti esinduslik näide. Tänapäeval vaadatakse arhitektuuris järjest enam ka 1960.–1970ndate nn betoonbrutalismi, eriti Suurbritannias, aga ka Jaapanis kui oma aja väljapaistvaid näiteid, mida taheti küll vahepeal lammutada kui koledaid, aga enam mitte. Meil on ehk samasugune dilemma püsinud Tallinna linnahalli ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles