Ukrainlased tutvustavad Lodjakojas kodumaa jaanipäevakombeid

Tartu Postimees
Copy
Kupala Festi korraldajad, Tartu ukrainlased Olena Solohub, Anna Sumyk ja Alina Paas.
Kupala Festi korraldajad, Tartu ukrainlased Olena Solohub, Anna Sumyk ja Alina Paas. Foto: Erakogu

Sel neljapäeval tähistatakse Emajõe kaldal lodjakojas kupalat ehk ukraina jaanipäeva. Korraldajad kutsuvad tartlasi osa võtma jaanipäevakombeid tutvustavatest töötubadest ja osa saama Ukraina lauljate kontserdist.

Kupala Festi korraldaja Alina Paasi sõnul on ukrainlased tähistanud suvist pööripäeva iidsetest aegadest saati. Ristija Johannese järgi jaanipäevaks nimetatud püha on slaavi paganlikus traditsioonis kupalapüha. «Iidsetel aegadel usuti, et viljakuse jumalanna, abielu ja armastuse matrooni Kupala ning surmajumalanna, külma ja vana naise Marena vahel toimub mäng, mis kulgeb nagu nagu elu ja surma tsüklid,» tutvustas Paas.

Tartus esimest korda peetava Kupala Festi programmis on töötoad, kus õpetatakse, kuidas valmistada Kupala auks pärgi, mis viiakse seejärel Emajõele.

Samuti tehakse kuivanud heinast nukke. «Ukraina pärimusi järgides põimime heinast valmistatud kujusse selle, millest soovime vabaneda, ning hiljem kujusid põletades saame priiks halvast ja peletame kurje vaime,» selgitas ürituse kaaskorraldaja Anna Sumyk.

Festivalil kaunistatakse üheskoos ka Kupalale pühendatud puu. Kupalapidustuste ja suveteemalisi laule esitavad Tartu ukrainlased.

Osavõtjad saavad kehakinnitust heategevuslikust kohvikust, kus pakutakse kergeid suviseid ukraina roogi ja jooke, näiteks külma borši, spinati-lameleiva pannkooke, soolatud kurke, lillepiima ja isetehtud limonaadi Jalta. Ukraina toetuseks annetatakse viiendik kohviku käibest. Kohvikus saab tasuda sularahas.

Sissepääs on tasuta. Kupala Fest toimub Lodjakojas homme õhtul kell 18.

Seda korraldab MTÜ Ukraina Maja ning toetavad Tartu linn ja MTÜ Emajõe Lodjaselts. Lisainfot saate Ukraina Maja Facebooki lehelt ja ürituse Kupala Fest / Ukraina jaanipäev Tartus alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles