Tartu Jaani kirikus esitavad Astor Piazzolla muusikat tšellist, akordionist ja viiuldaja

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Olja Raudonen, Jaak Lutsoja ja Liis Lutsoja.
Olja Raudonen, Jaak Lutsoja ja Liis Lutsoja. Foto: Erakogu foto

Teisipäeva õhtul, 5. juulil on Tartu Jaani kirikusse oodatud Argentina tango kuninga Astor Piazzolla muusika austajad.

Viiuldaja Liis Lutsoja, tšellist Olja Raudoneni ja akordionist Jaak Lutsoja esituses kõlavad helilooja parimad teosed «Escualo», «Primavera Porteno», «Milonga del Angel», «La Muerte del Angel», «Fugata», «Adios Nonino», mille Piazzolla kirjutas oma isa mälestusele, «Oblivion» ning paljud teised. Kõik seaded on teinud Jaak Lutsoja.

Tšello ja akordioni esituses kõlab ka suurejooneline «Le grand Tango», mille Astor Piazzolla lõi mõeldes omal ajal kuulsale tšellistile Mstislav Rostropovitšile.

5. juulil aset leidva kontserdi idee pärineb aga Olja Raudonenilt. Kui aasta tagasi toimus kontsert, mil Astor Piazzolla palasid esitas sekstett – Liis Lutsoja viiulil, Jaak Lutsoja akordionil, Olja Raudonen tšellol, Andres Alaru kontrabassil, Marvin Mitt elektrikitarril ning Margus Riimaa klaveril –, siis sel korral tehti endale ülesandeks mängida Piazzolla muusikat kolmekesi.

«Kuna Norras elav ja töötav akordionist Jaak Lutsoja viibib suviti Eestis, on väga haruldane võimalus teda siinsetel lavadel kohata,» ütles Olja Raudonen.

Aga miks ikkagi Astor Piazzolla muusika?

Liis Lutsoja leiab, et Piazzolla muusika kõnetab paljusid väga erineva muusikalise taustaga inimesi. Olja Raudoneni taust on klassikaline, Liis ja Jaak Lutsoja asuvad aga rütmimuusika maailmas ning Piazzolla toob nad kokku ja ühendab neid.

Kuidas kolm pilli – viiul, tšello ja akordion – omavahel sobivad?

Muusikud arvavad, et kui on head mängijad, siis sobivad kõik pillid omavahel kokku hästi.

Kontserdiks valmistutakse alati hoolega. See tähendab nii igapäevast harjutamist ja individuaalset tööd iseendaga, aga ka kokkumänge. «Kuna oleme varem sarnast muusikat koos juba ka mänginud, siis teame, mida oodata,» ütles Liis Lutsoja. «Samas – võib oodata improvisatsioone.»

Kontserdil ei kõla aga mitte ainult Piazzolla, vaid varuks on üllatus.

Kontsert algab 5. juulil Jaani kirikus kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles