Tuukrid sukelduvad Emajõkke koristustalgutele

Tartu Postimees
Copy
Tuukrid Sadamateatri juures jõge puhastamas.
Tuukrid Sadamateatri juures jõge puhastamas. Foto: Kristjan Teedema

Homme, 2. juulil kell 11 algavad sukeldumisklubi Maremark Tartu eestvedamisel Karlova sadama juures Emajõe koristustalgud. Peamine tegevus toimub vee all, aga koristatakse ka maa peal. Eesmärgiks on tuua jõest välja võimalikult palju suuremõõtmelist prügi.

Varasemate aastate sarnastel üritustel on toodud Tartu kesklinna piirkonnas Emajõest välja kümneid ostukärusid ja jalgrattaid, aga ühel korral ka näiteks Sadamateatri dekoratsioonid. Karlova sadama piirkonnas toimub sukeldujate koristamisüritus esmakordselt, seega pole veel aimata, milliseid üllatusi jõepõhi seekord pakub.

Sukeldumisklubi Maremark Tartu instruktori Alo Toomi sõnul on tegemist pikaaegse traditsiooniga, millega on plaan jätkata, sest iga kord pakub jõgi ootamatuid avastusi.

«Eks näis, kas näeme ka ajastu märke ja leiame jõest mõne elektritõuksi või drooni või tuleb traditsiooniliselt välja autorehve, ostukärusid ja jalgrattaid,» märkis Toom. «Tartu linn on meile heaks koostööpartneriks ning anname oma panuse, et linna sümbol – Emajõgi – oleks hoitud ja puhas,» lisas ta.

Talgutele on oodatud kõik, kes soovivad oma panuse Emajõe hüvanguks anda. Teretulnud on kõik Lõuna-Eesti sukeldujad, aga abikäsi läheb vaja ka kaldal, seega tervitatakse ka inimesi, kes sukeldumisega veel ei tegele. Abilised võiksid kaasa võtta korralikud töökindad, sest veepõhi ei anna tavaliselt välja puhtaks küüritud ja ohutuse osas kontrollitud esemeid.

Maremark on korraldanud koristustalguid nii Emajõe kui Raadi järve puhastamiseks juba aastast 2005. Peamiselt on need olnud seotud ülemaailmsete veekogude koristustalgutega AWARE. Seekordsed talgud toimuvad koostöös Tartu linnavalitsusega Emajõe festivali raames, mis on ühtlasi suurim siseveekogude festival maailmas.

Sukeldumisklubi Maremark Tartu on Lõuna-Eesti suurim Sukeldumiskeskus ja koondab sadu sukeldumishuvilisi üle Eesti.

Varasematel aastatel on tuukrid Emajõest leidnud peamiselt jalgrattaid, ostukärusid ning rehve, aga ka hulga muud. Pildil 2018. aasta jõekoristus Sadamateatri juures.
Varasematel aastatel on tuukrid Emajõest leidnud peamiselt jalgrattaid, ostukärusid ning rehve, aga ka hulga muud. Pildil 2018. aasta jõekoristus Sadamateatri juures. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles