Noored kunstnikud disainisid helgemat tulevikku

Egeli Raudmäe
, Suvereporter
Copy
NoDi laagri säravaima idee autorid ehk rühm nimega Areng: mentor Merilin Pedastsaar (vasakult), Saskia Siim, Rauni Kangur, Merlin Talvik, Grete Kangro ja Felis Talvik.
NoDi laagri säravaima idee autorid ehk rühm nimega Areng: mentor Merilin Pedastsaar (vasakult), Saskia Siim, Rauni Kangur, Merlin Talvik, Grete Kangro ja Felis Talvik. Foto: Sille Annuk

Mõeldes kunstnikele ja disainile, tulevad esimesena pähe kõikvõimalikud käega katsutavad asjad, nagu näiteks mööbel ja kaunid rõivad, kuid kunstihuvilised noored olid tulnud Tartusse, et disainida hoopis ühiskonda meie ümber.

27.–30. juulini oli Tartus noorte disainihuviliste laager NoDi (noored disainivad). Osalisi oli laagrisse kohale tulnud üle Eesti: Tallinnast, Ida-Virumaalt, Rakverest kui ka mujalt. Noored jagati rühmadesse ning nõnda hakatigi mõtisklema, milliste probleemide ees tänapäeva noored seoses tööga seisavad. Igal rühmal oli mentor, kes neid aitas ja suunas, et arutelud kergemini kulgeksid. Laagri lõpu­üritusel paljud noored nentisid, et tore oli olla kohas, kus neid tõesti kuulda võeti ja nende ideesse tõsiselt suhtuti.

Noori tuleb rohkem kaasata

«See on laager, kus sa päriselt tunned, et sinu ideed maksavad midagi ja saad välja käia kõik, mis sul on,» ütles Rauni Kangur, kes oli laagrisse tulnud Tallinnast. Ta oli rühma nimega Areng liige ning nende idee hindas žürii kõige säravamaks.

Arengu tiimi noored otsustasid läheneda ülesandele loovalt. Suurimaks probleemiks pidasid nad noorte vähest eneseusku ning seetõttu ongi neil keeruline tööd leida. Teise kitsaskohana nimetasid nad oma esitluses ühiskonna ja vanemate survet, mis tekitab noortele lisapingeid.

Rühmade mentorid tõid välja, et noortes on peidus põnevaid ideid ja nendele tuleks pakkuda rohkem kõlapinda ja kasvulava.

«Kõik see, mida me kolme päevaga valmis tegime, on tegelikult tohutu, selle taga on hästi palju tööd ja analüüsi,» märkis Kangur. Ta lisas, et rühmatöö oli sujuvam, kui algul oodata oskas. Hea tiimitöö saladuseks pidas ta seda, et nad tõesti kuulasid üksteist ja võtsid kõigi mõtteid arvesse.

Pelgalt asjadel puudub väärtus

«Kogu loomeprotsessi saatsid hästi isiklikud lood,» sõnas Arengu mentor Merilin Pedastsaar. Tema sõnul koosneb nende projekti peategelaseks olev noor justkui kõigist rühmaliikmetest. Ka teised mentorid tõstsid lõpuüritusel esile, et noortes on peidus nii palju põnevaid ideid ning nendele mõtetele tuleks pakkuda rohkem kõlapinda ja kasvulava.

«See, mis disainiprotsessist välja tuleb, ei pea olema asi, vaid võib olla ka näiteks teenus, mis olukorda lahendab,» lausus laagri peakorraldaja Margit Mikk. Ta lisas, et disain on tegelikult palju rohkemat kui pelgalt esemete loomine ning seda nad ka noortele õpetada püüdsid.

Laager läks korraldajate sõnul edukalt ning lahkumine on selle võrra keerulisem. «Ei saa lahkuda kerge südamega, nüüd on energia nii laes,» nentis laagri üks korraldajaid Rünno Kulver. Ta lisas, et nüüd alles tuleb hakata otsima kohta, kus rakendada kõik see energia ja ideed, mis laagrist saadi.

Laagri korraldanud Rünno Kulver, Margit Mikk ja Keret Altpere jäid osalejatega väga rahule, sest noortel oli palju häid ideid.
Laagri korraldanud Rünno Kulver, Margit Mikk ja Keret Altpere jäid osalejatega väga rahule, sest noortel oli palju häid ideid. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles