Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed osaleb rahvusvahelises digitaliseerimise programmis

Tartu Postimees
Copy
3D skann kiskjaliku välimusega sookärblasest Ochtera mantis, keda leidub ka Eestis. Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia projektiidee põhineb just selliste skaneeringute arendamisel ja kogumisel.
3D skann kiskjaliku välimusega sookärblasest Ochtera mantis, keda leidub ka Eestis. Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia projektiidee põhineb just selliste skaneeringute arendamisel ja kogumisel. Foto: Toivo Ylinampa

Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed osales kevadel DOORSi muuseumide digitaalse inkubatsiooni programmi 3D skaneerimise konkursil, mille tulemusel jõuti programmi esimesse etappi.

Kolm kuud kestvast programmist võtab osa 40 Euroopa muuseumi.

Selle vältel kohtutakse virtuaalselt erinevate digiteenuste osutajatega ning kuulatakse teiste muuseumide kogemusi tehnoloogia kasutamisest nii sisuloomel, selle jagamisel, kui ka sihtrühmadeni jõudmisel.

Lisaks praktilistele ja teoreetilistele teadmistele on omaette väärtuseks ka suhtlus ja sidemete loomine teiste Euroopa muuseumidega. 

Tartu ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia projektiidee keskendub 3D skaneerimisele ja selle kasutamisele harrastusteaduse ja loodushariduse kontekstis. Projekti eesmärk on kasutada 2023. aasta kevadel 3D tehnoloogial põhinevat putukaseltside määrajat loodusvaatluste maratonil - seda muidugi juhul, kui projekt konkursil edasi jõuab.

«Me võtame väljakutset tõsiselt,» seletas harrastusteaduste eestvedaja ja peaekspert Veljo Runnel. «Tegeleme juba putukate 3D skaneerimise seadmete arendamisega - selles aitab meid Tartu Ülikooli doktorant Toivo Ylinampa.»

DOORS projekti toetab Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogramm «Horisont 2020».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles