Ekraani majas tegutsev abikeskus on aidanud vähemalt 5000 Ukraina peret

Liisa Salekešina
Copy
Sõjapõgenike abistamise keskus Ekraani kinohoones.
Sõjapõgenike abistamise keskus Ekraani kinohoones. Foto: Margus Ansu

Endise Ekraani kino majas vabatahtlike najal tegutsev abikeskus on nelja kuu jooksul aidanud vähemalt 5000 Ukraina perel alustada elu Tartus või mujal Eestis.

Keskmiselt on Ekraani keskust külastanud 150 täiskasvanut päevas. Juuni alguses läbi viidud uuringust selgus, et kolmandik Eestisse pagenutest on leidnud töö, suurem osa on aga arvel töötuna. Ekraani keskusest on läbi käinud sõjapõgenikke ka Elvast, Otepäält, Kambjast, Tabiverest. Valdav osa külastajatest üürivad korterit ise, umbes neljandik elab hotellis või riigimajutuses ja mõned pered on majutuse leidnud sõprade juures. Vastajate peredes kasvab valdavalt üks kuni kaks last, veerand vastajatest on ilma lasteta ning vähestes peredes on üle kolme lapse.

Keskuse senise juhi Age Rosenbergi sõnul on imeline, kui palju eestlasi soovib põgenikke aidata. «Oleme olnud avatud alates märtsist ning selle aja jooksul on Ukraina inimesi vabatahtlikuna aidanud mitusada inimest, abis käis ka mitu sõja eest põgenenud ukrainlast,» ütles ta.

Ka Tartu abilinnapea Mihkel Lees kiitis Ekraani keskust kui suurepärast näidet vabatahtlike, erasektori ja linnavalitsuse koostööst. «Liigutav oli näha operatiivsust ja organiseeritust, millega vabatahtlikud pärast sõja puhkemist tegelema asusid. Mitme tegusa kuu jooksul pakutud abi on olnud hindamatu. Suur tänu kõigile, kes on siiani panustanud, ja neile, kes jätkavad keskuses vabatahtlikku tööd suve lõpuni,» lausus Lees.

Mitme kuu jooksul pakuti keskusele väga mitmekülgset abi. Näiteks saatsid koolilapsed hea-paremaga täidetud koolikotte, üks suguvõsa lõi spetsiaalse fondi soetamaks koristustarbeid, kaugemal elavad eestlased saatsid pakke nii kulleriga kui ka pakiautomaati ning organisatsioonid korraldasid heategevuslaatu ja kogumiskampaaniaid.

Annetajate seas on olnud palju ettevõtteid ja organisatsioone, kes toetasid ka vabatahtlike tööd, varustades neid toiduga ja pakkudes võimalusi vabas vormis kokku saada. Ekraani keskus tänab Kolme Tilli restorani, Lodjakoda, Estiko Gruppi, toitlustusettevõtet Ylicool, kohvikut Spargel, Ülikooli kohvikut, kohvikut Saialill, ettevõtet Kommipomm, Elektriteatrit, Kaanoni Koopiakeskust ja trüki- ja paberikunstikeskust TYPA. Lisaks toetasid Punane Rist, päästeamet, sotsiaalkindlustusamet, politsei- ja piirivalveamet ning pagulasabi.

«Meie vabatahtlikud võtsid tööd suure pühendumusega, sest võib ju arvata, et kui raske saab olla annetuste välja jagamine, kuid see hõlmab ka annetuste sorteerimist, voodipesu mõõtmist, koristamist, dokumentide kontrollimist, siltide riputamist,» lisas Rosenberg. «Oli ka naljakaid hetki: näiteks aitas neli vabatahtlikku ukrainlannal pikalt välja mõelda, kuidas lapsekäru kokku käib – lõpuks see õnnestus ja teenis ära aplausi.»

Alates maikuust on uute kriisiabi vajavate põgenike arv Tartus oluliselt kahanenud, mistõttu on Ekraani keskus avatud alates 1. juulist väiksemas mahus uue eestvedajaga, kes korraldab suve lõpuni jätkuabi. Keskuse infot saab e-postiaadressilt ukrainaabi.tartu@gmail.com ja telefonil 5889 9077.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles