Uue ringi äri viib kasumi maaperedele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõbralt Sõbrale müüja Urve Jürma kattis nende Veeriku Selveris asuvas poes eile ennelõunal lauda. Täispuidust mööbel ostetakse müüja sõnul väga kärmelt ära.
Sõbralt Sõbrale müüja Urve Jürma kattis nende Veeriku Selveris asuvas poes eile ennelõunal lauda. Täispuidust mööbel ostetakse müüja sõnul väga kärmelt ära. Foto: Kristjan Teedema

Teise ringi kaupade äri Sõbralt Sõbrale avab nädala lõpus oma kümnenda poe Tartus Sõbra keskuses. Järjest edukam ettevõte pole siiski päris tavaline äri, sest omanike asemel teenib see tulu puudust kannatavate perede abistamiseks.

«Eesti mõistes oleme teerajajad ärile, mis töötab ettevõtlusmaailma reeglite järgi, kuid mis ei jaota oma kasumit dividendideks, vaid paigutab selle sotsiaalsetesse ettevõtmistesse,» rääkis Sõbralt Sõbrale poeketi turundus- ja arendusjuht Henri Lehtsaar.

Riideid, mänguasju, mööblit ja kõikvõimalikke muid kodukaupu müüva poeketi omanik on Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduste Liit.

Eelmisel aastal teenis ettevõte 600 000 eurot müügitulu, millest üle poole läks tegevuskuludeks ja ettevõtte arendamiseks, kuid arvestatava osa said ka puudust kannatavad perekonnad maakohtades.

Hingekriipiv pilt

Näiteks jõulude ajal viis firma kodumasinaid, voodeid, riideid ja toidupakke Põlvamaale 14 perele, hiljuti saadeti kaubikutäis vajalikku kraami Kundasse suurperedele ning järgmisel nädalal jõuab abi Antslasse.
«Sotsiaaltöötajate ja koguduste abiga uurime välja, mida peredel kõige rohkem vaja on, ja ostame või saame annetustest vajamineva,» rääkis Lehtsaar.

Lehtsaar nentis, et pilt, mis maal peredes avaneb, kriibib nii mõnigi kord üsna valusalt hinge. «Juhtumid, kus viieliikmelise pere peale on üks voodi või kus magamisasemeks on üksteise otsa pandud vaibad, pole erandid, vaid niimoodi elataksegi paljudes peredes,» jutustas ta.

95 protsenti poes müüdavast kaubast saab Sõbralt Sõbrale annetustena Rootsist, pisut kaupa tuleb ka Saksamaalt, Soomest ja Eestist.

Eesti inimeste annetatud kauba märgistab pood «Hoolime koos»-hinnasiltidega ning nende müügitulu läks varem poolenisti ning läheb märtsist alates tervenisti puudust kannatavatele peredele.

«Varem inimesed küsisid, kuhu ülejäänud pool läheb, mõistmata, et poe pidamisel on üüri-, tööjõu-, veo- ja muud kulutused. Nüüd otsustasime, et katame kulud oma muudest vahenditest ning Eesti inimestelt saadud kauba müügitulu läheb üksnes abivajajatele,» selgitas ta.  

Kõiksugu ostjaid

Uue ringi poodide ostjaskond on Sõbralt Sõbrale Veeriku Selveri poe müüja Urve Jürma sõnul väga mitmesugune: on inimesi, kelle rahakott ei kannatagi mujalt ostmist, aga on ka neid, kes tulevad teise ringi poodi justkui aardejahile, lootuses sealt põnevat kaupa leida. «Nii vanad kui noored, õppejõud, abilinnapead, näitlejad – kõik käivad ostmas,» lausus Urve Jürma.

Viimaste aastate kogemus on Henri Lehtsaare sõnul näidanud, et teise ringi poel läheb kõige paremini kohtades, kus käib palju inimesi, näiteks toidupoe kõrval või ostukeskuses, sest niimoodi satub poodi sisse põikama ka juhuslikke ostjaid.

Seetõttu on Sõbralt Sõbrale poeketil plaanis edaspidi avada uusi poode vaid ostukeskustes ning kolida keskustesse ümber oma praegusedki poed. «Eesmärgiks on, et viie aasta pärast oleks iga maakonna keskuse kaubanduskeskuses ka meie pood,» lisas Henri Lehtsaar.

Sõbralt Sõbrale
• Uue ringi poeketil on kauplused Tartus, Tallinnas, Viljandis, Keilas, Pärnus, Kärdlas ja Põlvas.
• Poodide müügitulu oli mullu 600 000 eurot.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles