Emajõe kaldakavasse tuleb hulk muudatusi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe vasakkaldale Ülejõe parki kavandatud betoonist vaateplatvormid. Roosi tänava pikendusel.
Emajõe vasakkaldale Ülejõe parki kavandatud betoonist vaateplatvormid. Roosi tänava pikendusel. Foto: KLM Projekt / Tiit Sild

Nelja tunni pikkuseks venis koosolek, kus linnaametnikud ja projekteerijad arutasid läbi Emajõe vasakkalda kaldakindlustuste ja pargiteede uuendamise kavale avalikustamisel tehtud ettepanekuid. Neid kogunes arvukalt nii veebis, kirja teel kui avalikul arutelul.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et väga paljud neist leidsid ka arvestamist.

Nii näiteks on loobutud Ülejõe parki linnaarhitekt Tiit Silla propageeritud vaatesihtide sisse saagimisest, et Mäe ja Roosi tänavast oleks võimalik näha Emajõe paremkallast.

Vaateplatvorm jääb ära

Loobutud on ka vaateplatvormist, mille Sild kavandas Mäe tänava mõttelisele pikendusele, kuid teine vaateplatvorm Roosi tänava sihis on plaanis.

Loobuda otsustati kõigist lamamistoolidest ning lavatsitest, ka sügavamatest sohvalaadsetest pinkidest klassikaliste pinkide kasuks, siiski ei tule need päris tavalised.

Palju aega kulus Tamme sõnul analüüsimaks, milline sillutis peaks olema pargiteedel, kas kiviparkett või asfalt, peale jäi kivi.

«Need tekitavad puudele vähem kahju,» ütles Tamm. «Teisalt, kui puujuured peaksid sillutist kergitama, ei ole asfalti võimalik lokaalselt parandada. Parkide hooldajad saavad kivisillutist korrastada.»

Jalgratturid andsid nõu

Otsustamisele eelnes ka konsulteerimine jalgratturitega, kes ei näinud betoonkivis probleemi. Üleval oli ka rulluisutajate küsimus.

Tervisejooksjatele meelepärasem peenkillustikust sillutis on kõrvale jäetud hoolduspõhjustel, sest pargitee peaks olema kasutatav igal aastaajal.

Juttu tuli ka paplialleest ja seal jäi Tamme sõnul ikkagi peale otsus vanad puud nudistada ja istutada alleesse noori asenduspuid. «Kui kõrgelt ja millal, on veel küsimus,» ütles Tamm.

Kaldaäärseid hõbepajusid otsustati Tamme sõnul säilitada nii palju kui võimalik, aga vaateplatvormi ehituse tõttu võib vaja olla mõni langetada.

Raimond Tamm ütles, et mõni küsimus jäi veel õhku rippuma, ja kui need vastatud, jõuab uuenenud projekt lähinädalail uuesti avalikkuse ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles