JÄRELVAADATAV Tartu linna päeva ooperisümbioosid tõid kokku tavatud muusikakooslused

Copy

Traditsiooniliselt ilmestavad 29. juunil tähistatavat Tartu linna päeva erilised muusikalised rosinad ehk ooperisümbioosid. Tartu Postimees vahendas tänavu neist kaht otseülekandes.

Pärast kaht piirangutest seotud aastat on Tartu linna päeva kultuuriprogrammis taas hulk avalikke üritusi. Enim annavad päevakavas tooni üllatava sisuga kontserdid linna eri paigus. Programmi leiad SIIT.

Päeva vältel leiab aset mitmeid traditsioonilisi üritusi, nagu näiteks kell 10 Shakespeare'i kohviku terrassil algav hommikukohv linnapeaga. Ka annavad linnajuhid üle Tartu medalid ning tunnustavad aasta parimat ehitist ja kauni kodu konkursi võitjaid. Lasteprogrammi eest hoolitsevad sel korral Vanemuise Kollased Kassid, korraldades töötubasid, kontserte ja ekskursioone teatri suurde majja.

Linna päeva peakorraldaja Reigo Tamm märkis, et tänavu toimub üle 20 väiksema või suurema kontserdi. «Ooperisümbioosides näeme üheskoos esinemas lauljaid ja muusikuid, kes pole seni koos musitseerinud. Nad vahetavad kontserdil oma repertuaari ja teevad katsetusi ka ooperimuusikaga. Õhtune galakontsert tõotab samuti kujuneda väga suureks ja mitmekesiseks elamuseks,» lausus ta.

Nii galakontsert kui ka kõik ooperisümbioosid on nautijatele tasuta.

Keskpäeval toimub Vanemuise kontserdimajas 80-liikmelise noorte keelpilliorkestri kontsert koos Piret Krummiga. Baltimaade õpilaste keelpilliorkestris on mängijaid Lätist, Leedust ja Eestist. Dirigendipulti astuvad Kaido Otsing, Sander Tamm, Maija Ozola, Dace Zarina ja Vidmanta Luomaniene.

Päeval toimub teisigi esinemisi üllatavates kohtades. Esinevad keelpillikvartett Ooper-Kvartett, Cätlin ja Marko Mägi ning Tartu I muusikakooli õpilased ühise nimetaja Tartu linna moosekandid all.

Ooperisümboosides musitseerivad:

  • Kell 15 ja 18 Athena keskuses – Valter Soosalu ja Heldur Harry Põlda
  • Kell 17 (OTSE ka Tartu Postimehe veebis) ja 20 Vanemuise kontserdimajas – Genka, Marko Matvere, Andrus Rannaääre ja Joosep Kõrvits

  • Kell 16 ja 19 (OTSE ka Tartu Postimehe veebis) Elleri kooli Tubina saalis – Stig Rästa, Hanna-Liina Võsa ja Johan Randvere

Päeva tipphetk on kell 21 algav galakontsert Raekoja platsil, kus koos Pärnu linnaorkestriga astuvad lavale Elina Netšajeva, Kai Rüütel, Reigo Tamm ja Raiko Raalik. Dirigeerib Kaspar Mänd. Galakontserdil tuleb taasesitusele Tiit Kikase ja Jaagup Kreemi Tartule kirjutatud ooper «Ööbik ja üliõpilane». Esimeses osas kuuleb tuntud ooperimuusikat.

Keskaegsete tartlaste jaoks oli linna pühakute Peetruse ja Pauluse päev ehk peeterpaulipäev 29. juunil üks tähtsamaid pidupäevi. Vana traditsioon taaselustati 2003. aastal, mil see nimetati Tartu linna päevaks.

Genka, Marko Matvere, Andrus Rannaääre ja Joosep Kõrvitsa kontsert on järelvaadatav siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles