Tartu linna päeval avab ülikooli muuseum rändnäituse vaimsest tervisest ja tasakaalust

Tartu Postimees
Copy
Näitus on Tartu ülikooli muuseumis avatud 29. juunist 2022 kuni 29. jaanuarini 2023. Avapäeval, 29. juunil, mil on ka Tartu linna päev, pääseb näitusele tasuta.
Näitus on Tartu ülikooli muuseumis avatud 29. juunist 2022 kuni 29. jaanuarini 2023. Avapäeval, 29. juunil, mil on ka Tartu linna päev, pääseb näitusele tasuta. Foto: Tartu ülikooli muuseum

Alates kolmapäevast, 29. juunist saab Tartu ülikooli muuseumis vaadata Eesti tervisemuuseumi koostatud näitust «Palju õnne!? Näitus vaimsest tervisest, heaolust ja tasakaalust». Et 29. juuni on ka Tartu linna päev, on sel puhul sissepääs näitusele tasuta.

Eesti tervisemuuseumi rändnäitusel uuritakse, mis teeb inimesed õnnelikuks, ning juhitakse tähelepanu vaimse tervise ja toimetulekuga seotud küsimustele. Näituse koostamisel on konsultantidena osalenud mitmed teadlased ja psühholoogid, kes annavad praktilisi näpunäiteid, kuidas keskenduda positiivsele jõule enda sees ja muuta teadlikult oma elu paremaks.

Näituse kuraator Ülle Kask usub, et praegune keeruline aeg vajab arutelu vaimse tervise teemadel. «Inimesed on hakanud oma vaimset tervist hoolikamalt jälgima ja teadlikumalt endaga tööd tegema. Endasse vaatamine, oma sisetunde kuulamine ja tegutsemine parema enesetunde ning hakkamasaamise nimel on üks eeldusi hea vaimse vormi hoidmiseks. Meie näitus uurib vaimset tervist läbi kõigi eluaspektide ja praegused muutlikud ajad on hea ajend, et mõelda selle üle, mis meid elus tegelikult õnnelikuks teeb,» rääkis Kask.

«Palju õnne!?» toob vaatajate ette hulga kogemuslugusid, et näidata, kui peidetud võivad olla vaimse tervise probleemid teiste eest. Siiski on igas loos ka lootus ja lahendus. Oma loo räägivad erinevate elualade inimesed.

Näitusele on oodatud noored, pered, lasteaia- ja koolirühmad ning täiskasvanud. Laste külastuse teeb meeleolukaks töövihik-teekonnakaart, mis aitab õnne olemust selgitada ja selle üle arutleda. Vihikus olevate juttude autor on lastekirjanik Anti Saar. Lisaks pakuvad avastamisrõõmu just lastele loodud eksponaadid.

Ka vanematel külastajatel on võimalus eksponaatide ja virtuaalsete testide abiga ennast ja oma soove paremini tundma õppida. Näiteks võib luua oma isikliku tasakaaluratta, mis annab ülevaate enda rahulolust eluga.

Näitus on Tartu ülikooli muuseumis avatud 29. juunist 2022 kuni 29. jaanuarini 2023. Avapäeval, 29. juunil, mil on ka Tartu linna päev, pääseb näitusele tasuta.

Näituse kuraator on Ülle Kask (Eesti tervisemuuseum). Helge ruumilahenduse lõid arhitektid Nele Šverns ja Karin Tõugu, rõõmsa ja mängulise graafilise disaini eest hoolitsesid graafikadisainer Martin Veisman ja kunstnik Anna Ring. Tekstid kirjutasid Tiina Jõgeda, Jaan Aru, Ülle Kask, Liisi Kööts-Ausmees ja Andero Uusberg.

Näitus on loodud Eesti tervisemuuseumi aastanäitusena ja avati esmalt Tallinnas 18. mail 2021. Näituse suurtoetaja on tervisekassa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles