TULI TOODUD ⟩ Saaremaalt lennukiga saabunud võidutuld valvab jaanilõkke süütamiseni abilinnapea

Copy
Võidutuli jõudis Tartusse
Võidutuli jõudis Tartusse Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees

Võnnu lahingu võidu aastapäeva tähistatakse juba 1934. aastast alates traditsioonilise tule toomisega, mis tänavu jõudis Tartusse esmalt õhu- ja seejärel maanteed mööda. Enam kui kuueks tunniks sai võidutule enda valvata Tartu abilinnapea Mihkel Lees, kelle valvsa pilgu all ootab tuli õhtust jaanipidu.

Nagu märkis kaitseminister Kalle Laanet teisipäeval ajalehes Saarte Hääl, on alates 2000. aastast võidupüha ka meie maakaitsepäev ning sajandivahetusest alates on paraadi korraldaja kaitseliit. Ka kirjutas ta, et Haapsalus peetud kõnes ütles Lennart Meri: «Võidupüha on siis nüüd maakaitsepäev. Maakaitsepäev on ennekõike Kaitseliidu päev, kus kaitsetahet ilmutab kogu rahvas. Sellepärast olengi jaanituld – Eesti Vabariigi võidutuld – maakondadest teele läkitanud üle kogu riigi ... »

Tänavune tuli pandi teele Kuressaarest, kust see lennukiga mandrile toodi. Tartus võttis koos kaitseliiduga tule vastu ning tõi selle Vabaduse puiesteele motoriseeritud üksikrühm. Enne tule saabumist oli mootorrataste lõrinat kuulda juba kaugelt ning pidulikuks hetkeks rivistusid nii kaitseliitlased kui ka Tartumaa valdade ja Tartu linna esindajad. Tartu malevapealik ja kolonelleitnant Kaido Tiitus andis tule edasi Tartu vallavanemale Jarno Laurile, kellelt omakorda said tõrvikutele tule kõikide omavalitsuste esindajad.

Ülikoolilinna võidutule, millega läidetakse õhtul jaanilõke Raadi mõisapargis, sai enda kanda abilinnapea Mihkel Lees. «Eks ma pean selle enda juurde võtma. Võib-olla on see vahepeal vaja panna mõnda teisse anumasse õhtut ootama,» kostis Lees.

Tartu linna jaanituli saab alguse täna õhtul Raadi mõisapargis, kus kella üheni öösel leidub tegevust igas eas pidulistele: saab kuulata head muusikat, nautida jaanituld ja vaadet järvele, mängida ning tantsida.

Kell 17 algaval perepäeval saab osaleda ajalooekskursioonil mõisapargis, panna ennast proovile orienteerumismängus või liikluseeskirja tundmises, mängida õuemalet või -kabet. Lisaks on avatud atraktsioonid lastele ning toimuvad toredad õuemängud.

Jaanikontserti alustab Raadi järve kaldal kell 20 ansambel Kiiora.

Kell 21 saabub peoplatsile naiskodukaitsjate kantuna juba päeval Tartusse jõudnud võidutuli, millest Tartu linnavalitsuse ja Eesti Rahva Muuseumi heade soovide saatel süttib Tartu linna jaanituli.

Kell 21.30 algab tantsuõhtu ansamblitega Kolumbus Kris ja Curly Strings.

Pidu Raadi mõisapargis ja järve kaldal lõpeb kell üks öösel ning on kõigile tasuta. Ehedaid jaanikuu maitseelamusi pakub ERMi köök.

Toetajad ja koostööpartnerid on Tartu linn, Eesti Rahva Muuseum, Eesti Rahva Muuseumi sõprade selts, transpordiamet, päästeamet, naiskodukaitse Tartu ringkond ja Puiduplats OÜ.

Lisainfo ning ürituse ajakava on leitav siit: https://www.erm.ee/et/tartu-linna-jaanituli-2022.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles