Uuest õppeaastast tõuseb Tartus lasteaia- ja koolitoidu hind

Tartu Postimees
Copy
Koolitoidu eest tuleb sügisest hakata maksma 20-35 senti senisest enam.
Koolitoidu eest tuleb sügisest hakata maksma 20-35 senti senisest enam. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus andis teada, et uuest õppeaastast muutub koolides ja lasteaedades toitlustuse hind. Lapsevanema osalus tõuseb sõltuvalt kooliastmest 20–35 senti päeva eest, lasteaedades tasub tegevuskulu hinnatõusu eest täielikult Tartu linn.

Uuest õppeaastast on koolilõuna eest makstav vanemapoolne maksimaalne summa ühes kuus 1.–4. klassi lastel seitse eurot ja 35 senti, 5.–9. klassi koolilõuna eest 13 eurot ja 65 senti ja gümnaasiumiastmes 21 eurot.

Abilinnapea Priit Humal selgitas, et koolilõuna hind on Tartu koolides kehtinud 2018. aastast. «Praegune toorainete kallinemine ja alampalga tõus sunnib meid koolitoidu hindu üle vaatama, et tagada lastele mitmekesine ja tervislik söök,» selgitas Humal. Ta lisas, et Tartu linn on kehtestanud koolitoidu hangetes kõrgemad kvaliteedinõuded, kui riik on sätestanud.

Tartus maksab praegu koolilõuna 1.–4. klassi õpilastele 1,25 eurot päevas, 5.–9. klassi õpilastele 1,50 ning gümnaasiumiastme õpilastele 1,70 eurot päevas.

Tartu linnavalitsus andis teada, et viimase nelja aastaga on toidukaupade tarbijahinnaindeks tõusnud ligi 20 protsenti ning viimasel aastal on järsult kallinenud ka toidukaubad, mis moodustavad koolilõuna valmistamisel märkimisväärse osa – kartuli hind on selle aja jooksul tõusnud 110 protsenti, värske kala 35 protsenti ja värske köögivili 27 protsenti.

Hindade kasvuprotsendi arvutamisel on võrreldud 2020. aasta detsembri ja 2021. aasta detsembri hindasid, kuid toidukaupade kallinemine on jätkunud ka sel aastal. Tartu linnavalitsus vahendas, et nelja aastaga on ligi 31 protsenti tõusnud ka alampalk ning toitlustajate kulusid suurendavad ka hüppeliselt kasvanud energia- ja kütusehinnad ning tööjõukulude üldine tõus.

Samadel põhjustel on tekkinud vajadus üle vaadata lasteaedades toitlustuse tegevuskulude hinnad. Tegevuskulu hinnamuutuse, mis tõuseb lapse kohta 0,25–0,45 eurot päeva kohta, tasub kohalik omavalitsus. Tooraine eest makstava osa hinna üle otsustab iga lasteaia hoolekogu. Kokku läheb lasteaia tegevuskulu hinnatõus linnale maksma 2022. aastal ligi 50 000 eurot.

Tartu linna munitsipaalkoolide koolilõuna hinnad alates 1. septembrist 2022

 1.–4. klassi õpilastele 1,45 eurot päevas, millest lapsevanem maksab 0,35 eurot (varasemalt lapsevanema osalus puudus);

 5.–9. klassi õpilastele 1,75 eurot päevas, millest lapsevanem maksab 0,65 eurot (varasemalt 0,45 eurot);

gümnaasiumiastme õpilastele 2,00 eurot päevas, millest lapsevanem maksab 1 euro (varem 0,70 eurot).

Allikas: Tartu linnavalitsus

Koolilõuna tellimine käib Tartus läbi veebikeskkonna Arno ning nelja-aastane periood on näidanud, et märkimisväärne hulk algklasside lapsevanemaid ei märgi oma last Arnos lõunasöögilt puudujaks. Seetõttu valmistatakse toit kõigile 1.–4. klassi lastele, olenemata sellest, kas nad söövad või ei, mis omakorda tekitab palju toiduraiskamist.

Selleks, et koolilõuna hind oleks kooskõlas muutustega, mis hõlmavad hinnatõuse nii tööjõu- kui tooraineturul, siis on kavas järgmistel aastatel kasutada koolilõuna hinna kujundamisel indekseerimismudelit, mille tulemusena muutub koolilõuna hind vastavalt tarbijahinnaindeksile ning alampalga muutustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles