NÄDALA STARTER ⟩ Imbi Paju lillepirukad meelitavad laua ümber nii pere kui mõttekaaslased

Emily Lieberg
, Suvereporter
Copy
Kirjanik Imbi Paju koduaias, kus tihti pere ja sõpradega lillepirukaid maitstakse.
Kirjanik Imbi Paju koduaias, kus tihti pere ja sõpradega lillepirukaid maitstakse. Foto: Mihkel Maripuu

Kui kirjanikul ja ajakirjanikul Imbi Pajul kirjutamisest aega üle jääb, võib teda leida köögist uue lillepiruka kallal nokitsemast. Lillepirukaks nimetab ta Itaalia leiba focaccia’t, mida ta kaunistab aastaajast ja tujust olenevalt mitmesuguste saadustega. Nii meisterdab ta focaccia’tele värvikirevaid lille- ja looduspilte, mis toovad rõõmu nii loojale endale kui tema lähedastele.

Idee sai Paju sotsiaalmeediast. «Sattusin nii vaimustusse,» meenutas ta. «See tundus justkui maalimine – kuidas saiale saab luua ilust ja ehedusest pakatavaid lugusid.»

Paju sõnul on toiduga tegelemisel inimesi liitev jõud, see toob kõik kokku. «Saladus peitub selles, et paned pirukasse kogu oma armastuse ja hoolivuse,» sõnas ta.

Imbi Paju küpsetab lillepirukaid ka pere ja sõprade sünnipäevadeks. Suus sulava sünnipäevakingi juurde sobib hästi ollivimääre ehk tapenade.
Imbi Paju küpsetab lillepirukaid ka pere ja sõprade sünnipäevadeks. Suus sulava sünnipäevakingi juurde sobib hästi ollivimääre ehk tapenade. Foto: Imbi Paju

Lillepirukate küpsetamisel on kirjanikule kõige olulisem just jagamisrõõm. «Mulle pakub suurimat rõõmu inimesi külla kutsuda, neile pirukat pakkuda ja seejärel juttu ajada.»

Kokanduspisik jäi Pajule külge juba nooruses, sellele aitasid kaasa ema ja vanaema valmistatud maitsvad road. Sügavam pühendumus lõi aga välja alles koroonaajal, mil kirjanik hakkas köögis katsetama uusi retsepte.

Vanaema jälgedes

Lillepirukatega seostuvad Pajule mälestused vanaemast, kes oli kirjaniku sõnul perekonna hing. «Minu elu esimene stand-up-koomik oli vanaema,» naljatas ta heldinult.

Saladus peitub selles, et paned pirukasse kogu oma armastuse ja hoolivuse, ütles kirjanik Imbi Paju.

Humoorikas vanaema oli ka usin aednik, kes täitis viimsegi aiasopi ilu ja rohelusega. Kirjanik meenutas, et vanaema istutas lilled isegi metsast leitud sõjakiivritesse. «Kõik lokkas nii, et sõda muutus eluks,» meenutas Paju.

Samasugune looduslähedus on üle kandunud ka Imbi Pajule. Tema sõnul on ülimalt oluline hoida praeguses maailmas sidet meid ümbritseva rohelise maailmaga. Sellele tuginedes katab ta ka ahjusoojad focaccia’d lillede ja loodusmotiividega.

Kirjaniku sõnul aitab küpsetamine argimured eemale peletada. Praegu kipuvad mõtted aga Ukraina sõjale.

Imbi Paju küpsetatud lillepirukas, mis on inspireeritud Claude Monet’ kunstist.
Imbi Paju küpsetatud lillepirukas, mis on inspireeritud Claude Monet’ kunstist. Foto: Imbi Paju

Oma perekonnal põhineva loo Nõukogude terrorist ja Siberi vangilaagritest jutustas Paju 2005. aastal valminud dokumentaalfilmis «Tõrjutud mälestused». Samanimeline raamat ilmus aastal 2007. «Mõtlesin, et mu looming suudab ära hoida selliste asjade kordumise,» nentis kirjanik. «Kuid see, mis Ukrainas toimub, on sama käekiri.»

Enne sõda jõudis «Tõrjutud mälestused» ilmuda ka Ukrainas ning see maa sai kirjastamise käigus Pajule väga südamelähedaseks. «Õppisin neid inimesi ja Ukrainat väga-väga armastama,» lisas ta. Kirjaniku sõnul on ukrainlastelt palju õppida, näiteks oskust rõõmu leida. «Kui nad saavad, siis nad laulavad ning istutavad lilli,» sõnas Paju. «Nii lihtne on virisema hakata.»

Põnevust jagub

Praegu on Pajul käsil kaks uut raamatut. Esimene, mis käsitleb kirjandusteoste kaudu iseenese mõtestamist, peaks ilmuma oktoobris. Teisena on käsil ajalooline romaan, kuid see on veel arhiivijärgus.

Küsimuse peale, kas Paju sulest on kunagi ka kokaraamatut oodata, pahvatas ta naerma. «Võib-olla, võib-olla tõesti! Aga esmalt pean leidma mõne huvitava vaatenurga.»

Uute raamatute ootuses soovitab Paju ka kõigil lillepirukate valmistamist proovida. «Küpsetage ja kutsuge sõbrad külla,» julgustas ta. «Sellest sünnib palju rõõmu!»

FocaCcia, täis võimalusi, loovust ja hõrkust

  • 120 g päevalilleseemneid või päevalille- ja kõrvitsaseemnete segu
  • 200 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
  • 1 sl küpsetuspulbrit
  • 40 g võid
  • 300 g teralist kohupiima
  • 6 muna
  • soola
  • 4 sl õli
  • 200 g riivitud mozzarella’t
  • Ettevalmistusaeg 15 minutit, küpsetusaeg 8 + 10 minutit.
  • Kuumuta ahi 180 kraadini.
  • Sega päevalilleseemned ja mandlijahu. Lisa küpsetuspulber ja sega korralikult läbi. Võta teine kauss ja sega kohupiim, või, näpuotsatäis soola ja lahtiklopitud munad. Nüüd sega aeglaselt juurde jahu ja seemnete segu.
  • Tõsta tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ahjus kaheksa minutit.
  • Võta korraks ahjust välja ja kaunista oma fantaasia järgi. Kasutada võib paprikat, punase sibula rattaid, kuivatatud tomateid, kirsstomateid, murulaugupealseid, sidrunirattaid, oliive, petersellilehti ja palju muud. Kasuta loovust ja ole julge!
  • Raputa peale rosmariini. Pritsi õliga ja raputa kõige peale mozarella (võib ka parmesani või fetat). Küpseta ahjus veel 10 minutit.
  • Juurde sobib hästi tapenade ehk oliivimääre.
  • Kui jääb üle, saab hiljem ahjus soojendada. Maitseb ka siis suurepäraselt!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles