VIDEOLUGU ⟩ Meenutades Vello Läänt – Tartu raadio oli fenomen, mille taolist ei sünni enam kunagi (1)

Jürgen Puistaja
, ajakirjanik
Copy

Eelmisel pühapäeval lahkus meie seast raadioajakirjanik ja literaat Vello Lään (9. VI 1937 – 12. VI 2022). Vaieldamatult oli tema elutöö üks silmapaistvamaid ettevõtmisi Eesti esimese eraraadiojaama, Tartu raadio asutamine ning juhtimine. Tegemist on meenutamist väärt episoodiga meie lähiminevikust.

Tartu Raadio on mitmes mõttes märgilise tähtsusega, see on esimene Eesti eraraadiojaam, mis läks eetrisse 1991 aastal. Jaam tegi ainsana Eestimaa raadiotest kuulatavuse poolest tuule alla ka varem populaarseimale Vikerraadiole.

Kuigi tegu oli Tartu raadioga, levis see Läti piirist Järvamaani, Mulgimaalt Peipsini. «Raadio nooruslikule kuulajale» – just nii kõlas jaama lööklause, mida kasutati lõpuni välja.

Kuigi raadiojaamu tuli 1990. aastatel ridamisi peale, jäi raadio omas piirkonnas liidriks. Kui tänapäeval on kõikvõimalikke meediakanaleid sedavõrd palju, et raske on millegagi silma paista, siis 1990. aastate hakul oli kõik uus ja huvitav ning see tagas ka jaamale kindla edu: päevakajalised saated tõmbasid tööinimesi argitoimetuste juurest ning õhtused soovisaated olid noorte seas ülipopulaarsed.

On ilmne, et nüüd ja tulevikus pole enam ühelgi raadiojaamal võimalust kujuneda samaväärseks fenomeniks. Seega tasub Tartu raadio lugu meenutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles