Kirglik joonistaja Kristjan Lume teeb pilguga pai kõva kaanega raamatus

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kristjan Lume on rahul ja unistab juba järgmisest raamatust. See võiks ilmuda viie aasta pärast, pakub ta.
Kristjan Lume on rahul ja unistab juba järgmisest raamatust. See võiks ilmuda viie aasta pärast, pakub ta. Foto: Margus Ansu

Võrumaa harrastuskunstniku Kristjan Lume (35) rõõmu on võimatu kirjeldada. See rõõm on suurem kui suur. Tema esimene raamat, mis koondab kõvade kaante vahele paremad pilapildid kogu ta senisest loomingust, on lõpuks valmis. Pealkirjaks «Pilguga pai».

Autistliku eripäraga Kristjan Lume on joonistamisega tegelenud paarkümmend aastat, iidoliks Hugo Hiibus, kellega tal oli õnn enne vanameistri surma ka silmast silma kohtuda.

Raamatus on kuus peatükki. Esimene on «Pere». Piltidel ema ja isa Elle ja Rein Lume ning vanavanemad. Samuti onu Andres Lume, kes on Kristjanit toetanud kõiges, mida noor mees ette võtta on igatsenud.

Kuulsad sõbrad

Järgmine peatükk on «Sõbrad». Kristjan Lume sõprade hulgas on Lõuna-Eesti omavalitsustegelased ja kuulsad inimesed.

Kristjan Lume sõbrad.
Kristjan Lume sõbrad. Foto: Aime Jõgi

Näiteks Contra, kes on ta raamatu väljaandja ja levitaja.

Raamatu valmimisele on palju kaasa aidanud ka joonistusõpetaja Virgylia Soosaar ja tegevusjuhendaja Merike Petersoo ning muidugi kõik need inimesed, kes toetasid raamatu-projekti Hooandjas.

Peatükis «Presidendid» on naljapilt praegusestki presidendist Alar Karisest, loodud foto järgi, mille Kristjan Lume internetist välja valis. Siis tuleb peatükk «Rahatähed», milles kuulsad eestlased, kelle portreed olid Eesti kroonidel.

Presidendid.
Presidendid. Foto: Aime Jõgi

Kristjan Lume on natuke nagu suhtlemissõltlane ja see raamat annab talle palju uusi võimalusi inimestega rääkida, ütleb tegevusjuhendaja Merike Petersoo.

Peatükk «Avaliku elu tegelased» on kõige tüsedam: Aleksei Turovski, Anu Saagim, Sepo Seeman, Anu Välba, Arvo Pärt, Vladislav Koržets, Olaf Suuder, Tanel Padar, Jan Uuspõld, Ott Tänak, Kihnu Virve ja teised. Lõpuks peatükk «Poliitikud», kus on Edgar Savisaar, Hanno Pevkur, Ivari Padar, Siim Kallas ja veel mõni.

Kuulsad inimesed.
Kuulsad inimesed. Foto: Aime Jõgi

Kellele mõeldes Kristjan Lume raamatu kokku pani? «Kõikide peale,» vastab ta. «Et inimesed õpiksid hindama šarži, mis ei ole pärispilt, vaid natuke nagu röntgenipilt, valgustades välja inimese erilise omaduse, näidates vähem tema nägu ja rohkem ta sisu.»

Esitlused ees

«Pilguga pai» Kristjan Lume 74 šarži. Kujundanud ja küljendanud Virgylia Soosaar. Kirjastus Mina Ise. Trükikoda Greif. Kaanel autošarž.
«Pilguga pai» Kristjan Lume 74 šarži. Kujundanud ja küljendanud Virgylia Soosaar. Kirjastus Mina Ise. Trükikoda Greif. Kaanel autošarž. Foto: Margus Ansu

Kristjan Lume tegevusjuhendaja Merike Petersoo ütleb, et Kristjan on natuke suhtlemissõltlane ja see raamat annab talle palju uusi võimalusi inimestega rääkida. Et nende reaktsioone kuulda ja uusi suhteid luua ning uutele inimestele uusi ettepanekuid teha.

Ees on ka raamatuesitlused – esimene 29. juunil kell 16 Võru raamatukogus. Teine augustis Tartus. Kristjan Lume unistus on pääseda suvel Anu Välba juhitud Ringvaate saatesse, et näidata Eesti rahvale oma raamatut ja seda, kuidas Kristjan Lume on seal kujutanud saatejuhti.

Kristjan Lume võib joonistada päevas 10 kuni 12 šarži, enamasti valmivad need fotode järgi. Kõikide inimestega, kes talle inspiratsiooni pakuvad, ei ole võimalik silmast silma kohtuda. Siiski võib ta kõnetada ükskõik keda tänaval, rannas või liftis ning pakkuda väikse tasu eest oma portreteerimisoskust. Elu jooksul on Kristjan Lume loonud kaugelt rohkem kui tuhat šarži.

Järgmisena unistabki Kristjan Lume juba oma järgmisest raamatust. Ta arvab, et ei jõua vist ära oodata suurt juubelit – viitkümmet. Seepärast kavatseb ta järgmise kogumiku välja anda juba viie aasta pärast, ja siis jälle viie aasta pärast, et pikka auku vahele ei tuleks.

Kristjan Lume šaržid.
Kristjan Lume šaržid. Foto: Aime Jõgi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles