GALERII Vanemuise teatri töötajad loovutasid hulga verd

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Rahvusvahelisel veredoonorluse päeval 14. juunil tulid Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskusesse Vanemuise teatri töötajad, et anda oma panus verevarude täiendamisse.

Need olid inimesed, kes panustavad teatri vereringesse nii lava tagant kui ka lava pealt. Teiste seas ooperi- ja operetisolist Rasmus Kull, heli- ja videomeister Andreas Kangur ning ooperikoori laulja Aleksander Lumi.

Vanemuise kommunikatsioonijuht Virge Ratasepp tegi sel doonoripäeval näiteks juba 15. vereloovutuse. Kui ta kutsus inimesi teatrist üles doonoripäeval verd andma, siis reageerisid kogenud doonorid, aga reageeris ka inimene, kes tuli seda tegema esimest korda. «Usutavasti võiks sellest ühisest vereandmisest välja kasvada Vanemuise verekond, kes hoiab üksteisel meeles niisuguse lihtsa heateo tegemise ka edaspidi,» rääkis  Virge Ratasepp.

Esiplaanil vasakul kommunikatsioonijuht Virge Ratasepp, tema kõrval ooperisolist Rasmus Kull, taga vasakul heli- ja videomeister Andreas Kangur ning taga paremal ooperikoori laulja Aleksander Lumi.
Esiplaanil vasakul kommunikatsioonijuht Virge Ratasepp, tema kõrval ooperisolist Rasmus Kull, taga vasakul heli- ja videomeister Andreas Kangur ning taga paremal ooperikoori laulja Aleksander Lumi. Foto: Agnes Müürsepp

Vanemuise teatrist käisid doonoripäeval verd loovutamas kokku viis inimest, igaühelt võeti 450 milliliitrit, kokku 2 liitrit ja 250 milliliitrit.

Doonor 205 korda

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse juht Helve Königi sõnul on neil rõõm nii üksikute vereloovutuste kui ka pikaajaliste doonorite üle. «Meie verekeskuses on mitukümmend doonorit, kes on teinud juba üle 100 vereloovutuse,» rääkis ta. «Kõige staažikam doonor on pärit Viljandimaalt, kes on verd loovutanud koguni 205 korda ning pälvinud selle eest ka presidendilt teenetemärgi.»

Veredoonorlus on elupäästvalt oluline. Tänu sellele saab hoida haigla varud piisavad ning tagada nii plaaniline kui ka erakorraline ravitöö. Kliinikumis läbi viidavad operatsioonid ning protseduurid on sageli keerukad, mistõttu vajatakse seal doonorite abi iga päev.

Ka on siinse verekeskuse ülesanne tagada optimaalne verekomponentide varu mitte ainult kliinikumi, vaid kogu Lõuna-Eesti piirkonna tarbeks.

2021. aastal tehti verekeskuses 15 439 vereloovutust, sealhulgas 4032 vereloovutust väljasõitudel.

Aitamine on veres

Veredoonorluse päeval kuulutati välja ka TÜ Kliinikumi verekeskuse uus tunnuslause «Aitamine on veres». Selle leidmiseks viidi kliinikumi töötajate keskel läbi konkurss.

Tartu Ülikooli Kliinikumi juhatuse liige ja ravijuht Andres Kotsar leidis, et «Aitamine on veres» iseloomustab parimal moel nii verekeskuse tööd ja töötajaid kui ka doonorite olemasolu ning heatahtlikkust. Häid sõnu käisid verekeskuses lausumas TÜ Kliinikumi juhatuse liikmed Ilona Pastarus ja professor Joel Starkopf.

Kliinikumi juhatuse liikmed Ilona Pastarus ja Joel Starkopf.
Kliinikumi juhatuse liikmed Ilona Pastarus ja Joel Starkopf. Foto: Agnes Müürsepp

14. juunil tähistas terve maailm rahvusvahelist veredoonorluse päeva, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust ohutu vere ja verekomponentide vajadusest ning tänada veredoonoreid vereloovutuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles