Andres Jaeger: jutt ühtsest Eesti koolist tuleb lõpetada (1)

, endine TÜ vanemteadur, Isamaa
Copy
Andres Jaeger
Andres Jaeger Foto: Erakogu

Praeguses rahvusvahelises olukorras tuleb jutt ühtsest Eesti koolist lõpetada. Et praegust, ka Eesti olukorda täielikult mõista ja hinnata, peab olema piisavalt vana ja seda siinkirjutaja on. Olen elanud Eesti esimese iseseisvuse lõpuaastatel, aga elanud üle ka kaks okupatsiooni – Vene ja Saksa oma. See võimaldab mul anda neile mõlemale üldhinnangu. Saksa okupatsioon näitas oma jäledat nägu peamiselt juutide suhtes, vene oma aga lisaks juutidele veel kõikide ülejäänud rahvaste ja riikide, sealhulgas ka venelaste endi suhtes.

Suurvene šovinism andis meie kandis esmalt tunda 19. sajandi lõpu räiges venestamispoliitikas, mis haaras ka teisi allutatud rahvaid.

Baaside lepinguga peale surutud Vene okupatsioon Eestis tipnes 1941. aasta suvel massküüditamisega. Just siis hakati rääkima Eesti venelastest, kelle osakaal rahvastikust oli veel vaid kümmekond protsenti. Enamik nendest eestistunud – käisid eestikeelses koolis, valdasid eest keelt, osalesid Vabadussõjas ja olid ühiskondlikult aktiivsed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles