VIDEO ⟩ Ukrainast lahkunud Inna Šulženko elab Vilniuses, aga tunneb, et sõjas oleks temast kasu rohkem

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Pärjad Vilniuses avatud Ukraina keskuses.
Pärjad Vilniuses avatud Ukraina keskuses. Foto: Inna Šulženko

Dniprost juunikuu algul laste juurde Vilniusesse sõitnud Inna Šulženko püüab Leedus kohaneda ja eluga edasi minna. «See on väga raske,» tunnistab ta.


 

«Ma ei leia oma kohta,» ütleb Inna Šulženko. «Ma igatsen rasket tööd ja riske. Inimesi, keda saan päriselt aidata... Ma mõistan, et kohanemine võtab aega. Ja aega ei ole mul siin veel väga palju olnud. Aga mis siis, kui ma kaotan end päriselt?!»

Muidugi tuleb Inna Šulženko saatuse üle ainult rõõmu tunda, kui võrrelda seda saatust paljude teiste omaga. Tema suutis end sõjatandrilt päästa ning võib koos lastega elada edasi rahutaeva all.

«Siin on puhas õhk, mind ümbritsevad kõige toredamad inimesed maailmas ja elu kihab igal pool. Aga ikka tikuvad pähe mõtted, kas ma tegin õigesti?» räägib Inna Šulženko. «Mis on mulle oluline? Mis on minu elu eesmärk?»

Ukraina keskus Vilniuses. Avamisepäev.
Ukraina keskus Vilniuses. Avamisepäev. Foto: Inna Šulženko

Inna Šulženko käis Ukraina pagulaskeskuse avamisel. «Seal oli huvitav ja valus ühekorraga,» meenutab ta. «Ma olen pagulane, pagulane tuleb sõnast «pagema». Aga mina tahan Ukrainasse tagasi, mind vajati seal. Seal tegelesin ma asjadega, mis mulle kõige rohkem meeldisid. Ma muudkui küsin, kas mu valik on õige.»

Vilniuses, Ukraina keskuses.
Vilniuses, Ukraina keskuses. Foto: Inna Šulženko

Inna Šulženko mõistab, et paljud inimesed tunnevad end võõrsil samamoodi või veel hulleminigi. Ja et igaühel tuleb end jupikaupa üles korjata ja kuidagi edasi minna.

Ukraina meened ja trükised.
Ukraina meened ja trükised. Foto: Inna Šulženko

Paljud Ukraina käsitöömeistrid on leidnud endale koha ja rakenduse. Ilusaid rahvusvärvides käsitööesemeid nägi Inna ka uues keskuses, kus tal tekkis tunne, nagu viibikski korraks Ukrainas.

Kui terve saalitäis ukrainlasi hakkas laulma «Tšervona rutat» ehk laulu Karpaatides suve algul õide puhkevast punasest lillest, mida ka Karpaatide rododendroniks kutsutakse, asus Inna filmima, ise samal ajal pisaratesse uppudes.

See, mis saalisolijaid valdab, on õhustikust tajuda ja tekitab video vaatamisel külmavärinaid teistelgi.

Leedu presidendi proua Diana Nausėdienė.
Leedu presidendi proua Diana Nausėdienė. Foto: Inna Šulženko

Inna Šulženko ütles, et kõige rohkem üllatas teda Leedu presidendi proua Diana Nausėdienė, kes viibis saalis lihtsa inimesena, ilma igasuguse kaitseta.

«Sa võisid tema juurde minna ja temaga ka täiesti vabalt rääkida,» ütles Inna. «See näis uskumatu...»

Ukraina kultuurikeskus Vilniuses avati 11. juunil kahe riigi esileedide Olena Zelenska ja Diana Nausedienė initsiatiivil.

Ruumid andis Vytautas Suure ülikool.

Plaani kohaselt saab Ukraina keskusest laste, noorte ja täiskasvanute hariduse, karjäärinõustamise, psühholoogilise abi ja puhkamise koht.

Keskus tutvustab Ukraina kultuuri ja identiteeti Leedus, osaleb akadeemilises tegevuses, seal peetakse loomingulisi kohtumisi, kontserte ja muid üritusi.

Alates Venemaa agressiooni algusest on Leedu vastu võtnud üle 50 000 Ukraina põgeniku.

Inna Šulženko varasemaid sõnumeid sõja esimesest päevast alates kuni tänaseni loe blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles