Vello Lään avaldas soovi, et ärasaatmisel meenutaks teda Madis Ligi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Vello Lään esitles 11. jaanuaril 2012 spordimuuseumis oma raamatut «Kes on kes? Kes on kus? Kaugete maade eestlased».
Vello Lään esitles 11. jaanuaril 2012 spordimuuseumis oma raamatut «Kes on kes? Kes on kus? Kaugete maade eestlased». Foto: Sille Annuk

Pühapäeval suri Elva haiglas raadioajakirjanik ja literaat Vello Lään (9. VI 1937 – 12. VI 2022). Ta oli kaua raskelt haige, kuid elas toimekalt ja rõõmsalt ka paar viimast, tervise poolest eriti keerulist aastat, ning pidas vastu oma 85. sünnipäevani.

Vello Lääne surmast teatanud Illari Lään märkis, et kuigi tema isa töötas pikki aastakümneid nii televisioonis ja raadios kui ka trükimeedias, jäi raadiotöö kindlasti tema suurimaks kutsumuseks. Viimaste aastate kirg oli aga raamatute koostamine. «Tema elutööks jäi kahtlemata Eesti esimese eraraadiojaama Raadio Tartu asutamine 1991. aastal,» lisas Illari Lään.

9. juunil 1937 Tartus sündinud Vello Lään lõpetas 1955. aastal Tartu 1. keskkooli ja 1960. aastal Tartu riikliku ülikooli bibliograafia erialal.

Raadio Tartu esimene saatepäev oli 30. september 1991. Vello Lään oli selles raadiojaamas lisaks ajakirjanikutööle ka kauaaegne (1991–2000) peadirektor. Hiljem oli ta ametis raadio Sun FM ja Raadio Marta saatejuhina. Ta oli Eesti ringhäälingute liidu üks asutajaid ja palju aastaid liidu juhatuse esimees.

Raadio- ja teletöö kõrval koostas ja kirjutas ta raamatuid. Paljud neist on teatmeteosed ühe või mitme spordiala kohta. Ta kirjutas ka lennundusest, saunast, veinidest jm, pani raamatukaante vahele tuhandeid anekdoote. Ta tõlkis ka inglise ja bulgaaria keelest.

Mullu septembris andis Vello Lään Tartu Postimehele intervjuu Tamme poldri taga metsa all Võrtsjärve ääres, kus ta elas koos abikaasa Ingega. Juttu oli sellestki, kuidas ja kui palju kuulab raadiomees nüüdsel ajal raadiosaateid. «Kuulan arvutist,» ütles ta. «Aga ma kuulan – ja see jääb nii surmani – tahtmatult ka seda, kuidas on saated tehtud. Ma tean, mismoodi peaks hästi tegema.»

Vello Lään teadis sedagi, et tal tuleb elavate ringist peagi lahkuda, ning avaldas seepärast oma lähedastele mõne soovi, mida peaks tegema pärast tema surma. «Üks tema soove oli, et ärasaatmisel võiks meenutuse teha Madis Ligi, kes on väga pikalt mu isaga koos töötanud Eesti Raadios ja Tartu Raadios,» ütles Illari Lään.

Vello Lääne ärasaatmine on pühapäeval, 19. juunil kell 14 Tartus Jaani kirikus. Pärgi palutakse mitte tuua. 

Copy
Tagasi üles