Mariann Raisma: kas Toomele on vaja uusi monumente? (6)

, museoloog
Copy
Mariann Raisma
Mariann Raisma Foto: Margus Ansu

Baeri allee tähetornipoolsesse otsa võiks tulla uus monument Georg Wilhelm Struvele kui laiahaardelisele teadlasele, senine talle pühendatud monument passiks paremini Tõravere observatooriumi juurde.

Toomemägi on botaanikaaia kõrval Tartu ainus korralik kesklinna park, kus leiab kümmekond monumenti. Enamasti on need pühendatud kas ammu surnud teadlastele või Eesti kultuuriloos olulistele isikutele, viidates juba 19. sajandil alguse saanud filosoofilise pargi kontseptsioonile. Toomel jalutades võib ju mõelda, et kui palju peaks neid kivist ja pronksist päid veel olema?! Millised sõnumid või aktsendid on tänapäeval Toomelt puudu? Tooksin välja kolm märksõna: rahvusülikool, maailmatasemel teadus ja nüüdiskunst.

Mõni aasta tagasi Toomemäe arengukava tehes pakkus Toomas Kiho välja, et Toomel võiks olla Tartu ülikooli rektori monument, kus keha on alati sama, aga pead saaks siis rektorivahetuse korral muuta. See oleks unikaalne monument, mis käib ajaga alati kaasas. Tõsi, kui linnapeadele tehakse ikka mälestusmärke, siis Tartu ülikooli rektoritest on bareljeefi seni ära teeninud vaid Georg Friedrich Parrot.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles