Kohus ei luba Otepääl Pühajärve põhikooli sulgeda

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve põhikool.
Pühajärve põhikool. Foto: Arhiiv / Valgamaalane

Tartu ringkonnakohus peatas tänase määrusega Pühajärve põhikooli tegevuse lõpetamise selle aasta 31. augustist ning sama põhikooli 1.–3. kooliastme liitmise Otepää gümnaasiumiga ja lasteaiarühma liitmise Otepää lasteaiaga.

Tänane ringkonnakohtu määrus ei ole veel vanemate kaebuse sisuline lahendamine, vaid vallavolikogu otsuse täitmise peatamine esialgse õiguskaitse korras kuni sisulise kohtuotsuse jõustumiseni või kuni esialgse õiguskaitse vajaduse äralangemiseni, märkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Mullu 23. novembril hääletas Otepää vallavolikogu kooli sulgemise poolt, kuid 10 Pühajärve põhikooli lapsevanemat vaidlustasid valla õigusakti kohtus. Lapsevanemad taotlevad kooli sulgemise otsuse tühistamist ning Pühajärve põhikooli säilitamist.

Ringkonnakohus leidis, et antud juhul on kaebajate õigused puudutatud, kuna vanemad peavad saama oma laste haridusküsimustes olulisel määral kaasa rääkida.

Ringkonnakohus pidas tõenäoliseks, et sisuline kohtuotsus antud kaebuses ei jõustu enne 31. augustit. Samal ajal on kooli jätkumise jaoks oluline juba 31. märts, sest kooli pidaja peab õppeasutuse sulgemisest teatama hiljemalt viis kuud enne järgmise õppeaasta algust.

Seega kui vallavolikogu vaidlustatud otsus on jõus veel 31. märtsil, on sisuliselt pöördumatu käivitatud sündmuste ahel, mis tipneb kooli sulgemisega sel sügisel, leidis õigusemõistja.

Ringkonnakohus leidis, et ei saa välistada esitatud kaebuse edukust. Kui kohus tühistab vallavolikogu otsuse ning kool on selleks ajaks juba suletud, siis tuleks kooli tegevuse jätkamiseks see uuesti avada. See ei pruugi aga olla enam võimalik, sest õpetajad on endale selleks ajaks tõenäoliselt leidnud uue töökoha ning lapsed käivad juba teises koolis.

Kaebajate kaebus vallavolikogu otsuse tühistamiseks on praegu Tartu halduskohtu menetluses ning halduskohus teeb oma otsuse teatavaks 7. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles