Galerii ja video Pride tõi Tartusse üle tuhande osaleja (13)

Copy

Laupäeval leidis Tartus esimest korda aset Pride ehk rongkäik LGBT+ kogukonna õiguste kaitseks. 

Sündmuse korraldajad olid üllatunud, et nii palju osalejaid Tartu Pride'ile kokku tuli. MTÜ Tartu LGBT+ tegevjuht Kaisa Linn selgitas, et arvasid tulevat ligi 500 inimest. Kui aga ilmnes, et rongkäigust ja kogunemisest võttis osa lausa ligi tuhat inimest, olid korraldajad ülevoolavalt rõõmsad.

Näha ja kuulda oli ka võõrkeeles kõnelevaid osalejaid. Vikerkaarevärviliste lippudega kaunistatud rongkäiguliste suust oli kuulda nii inglise, soome, vene kui ka saksa keelt. Kaisa Linn selgitas, et osalejate seas oli ka üks naine, kes osales aastaid tagasi Londonis aset leidnud esimesel Pride'il. «Ja nüüd otsustas ta tulla Tartusse, et osa saada siinsest esimesest Pride'ist,» rääkis Linn.

Pride'i eesmärk on tähelepanu pöörata LGBT+ kogukonna õigustele, täpsemalt nende puudumisele Eestis. Korraldajad rõhutasid kõnekoosolekutel, et kooseluseaduse rakendusakte ei ole kaheksa aasta jooksul suudetud vastu võtta. «Eestis dekriminaliseeriti homoseksuaalsus kolmkümmend aastat tagasi, aga endiselt ei tohi samasoolised siin abielluda. Kaua võib!» hõikas sündmuse korraldaja, LGBT+ ühingu koostöö koordinaator Anette Mäletjärv Raekoja platsil kõnekoosolekul. Ning Pride'il osalejad vastasid: «Kaua võib!»

Kuigi Pride'i rongkäik kulges trummipõrina ja laulu saatel Vanemuise pargist kesklinna rahumeelselt, tunnistasid Pride'il osalejad, et diskrimineerimine ja solvangud on need, millega tuleb neil igapäevaelus paratamatult rinda pista. 

Ka Tartu Pride'i üks korraldajatest, Kaisa Linn sõnas, et vahetult enne Pride'ile tulekut sai ta bussi oodates sõimata. «Ühele mehele, kes samuti bussi ootas, ei meeldinud minu kirevad riided,» selgitas ta. 

Pride'i sündmusi jätkub Tartu baarides, lokaalides ja ka parkides kuni hiliste öötundideni.

Pikemalt Tartu Pride'ist saab lugeda esmaspäevasest, 13. juunil ilmuvast Tartu Postimehest.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles