Laiuse lossivaremete juurde paigaldati mälestuspink, mis võeti pärast avamist kaasa (1)

Tartu Postimees
Copy
P
P Foto: Marge Tasur / Jõgeva vallavalitsuse avalike suhete peaspetsialist

Reedel avati Poola Vabariigi saatkonna eestvedamisel Jõgevamaal Laiuse lossivaremete juures asuvas pärnasalus Poola luuletaja tekstiga mälestuspink. Poola kirjanduse esiisa, 16. sajandi luuletaja Jan Kochanowski kasutas pärna metafoorina – külluse ja viljakuse sümbolina.

Külalisi tervitasid Jõgeva vallavanem Angela Saksing ja Poola Vabariigi suursaadik Grzegorz Kozłowski. Muusikalise etteaste tegi Palamuse laulustuudio solist Egeth Kivimurd ja teda saatis kitarril Jan Raudsepp.

Pärast pingi avamist võeti see küll ajutiselt kaasa, sest paigas ei olnud veel pingi alus, millele pink kinnitada. Esmaspäeval peaks pink saama Laiuse lossivaremete juurde tagasi toodud ning sinna ka maa küljes oleva aluse külge kinnitatud.

Jõgeva vallavalitsus on Poola Vabariigi suursaatkonnaga koostööd teinud varemgi. Laiuse linnusevaremete juurde on sõpruse ja ühise ajaloo märgiks istutatud 2019. aastal 15 pärna. Need märgivad 15 aasta möödumist ajast, mil Eesti ja Poola võeti Euroopa Liidu liikmeks.

Jõgeva vallavalitsuse ja Poola suursaarkonna esindajad Laiuse ordulinnuse varemete juures.
Jõgeva vallavalitsuse ja Poola suursaarkonna esindajad Laiuse ordulinnuse varemete juures. Foto: Jõgeva vallavalitsus

Aastaid tagasi toimis Poola saatkonna ja Laiuse piirkonna vahel väga elav suhtlus, Laiuse linnusevaremetes sai 2003. aastal teoks esinejate ja publikurohke Poola šlahta päev. Eestit ja Poolat on ühine ajalugu sidunud ka varem: aastatel 1582–1622 kuulus osa Eesti aladest Rzeczpospolita (mõlema Rahva Liit ehk Poola-Leedu liit, milles mõjukam pool oli Poola) koosseisu ja Laiuse oli selle põhjapoolseima staarostkonna keskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles