Juhani Jaegeri kiri sõbrale: Isamaa valik liberastide, putinistide, jobude või võimuhullude vahel (19)

, kultuurikorraldaja (Isamaa)
Copy
Juhani Jaeger
Juhani Jaeger Foto: Sille Annuk

Isamaa eestseisuse liige Juhani Jaeger kirjutab sotsiaalmeedias, et Eesti vajab uut valitsust, aga kaasaelajate meelest peab Isamaa valima reeturite, matside, woke-elitaristide ja korruptantide vahel.

Armas sõber, oled mulle viimastel päevadel kirjutanud ja helistanud. Oled saatnud sõnumeid ja postitusi sotsiaalmeedias. Anna andeks, et mu vastused on olnud ehk liiga põgusad või pealiskaudsed! Su hingel on raske ja sa väärid mu tähelepanu rohkem, kui olen pakkunud. Püüan oma kaugeks jäämist heastada.

Kirjutad, et sul on Ukraina vabadussõja, kõrge elektrihinna ja hääbuvate väärtuste ajajärgul Eesti pärast mure ja hirm. Ja meil ei ole valitsust. Ja sinu sümpaatia on, jah, just nende kahe võimaliku partneri poolel. Ja sinu antipaatia kuulub neile teisele kahele. Ja eriti just tollega neist ei tohiks Isamaa kindlasti tegemist teha! Ja sa otsid minu tuge, sest olen ühena Isamaa eestseisuse paarikümnest liikmest pisut lähemal lõplikule valikule, millest sõltub, kas sinu usk poliitikasse ja Isamaasse jääb püsima või pettumus kasvab.

Kirjutad, et Isamaa ei tohiks mingil juhul teha võimuliitu…

…Keskerakonnaga, sest nad on korruptandid ega suuda siiani langetada otsust, kas nad on vasaktsentristlik rahvapartei või «vene erakond Eestis».

…Reformierakonnaga, sest nad tahavad võimu vaid võimu enese pärast, ehitavad toiduahelat ning on valmis reetma ja ka reetnud partnereid, kui see on poliittehnoloogiliselt kasulik.

…sotsiaaldemokraatidega, sest nad ei ole enam ammu väljas lihtsa inimese eest, nagu nad peaksid olema, vaid eelkõige niššide eest, mille-kelle puhul on raske vahet teha, kas tegu on rõhututega või hoolikalt disainitud uuseliidiga.

…EKREga, sest nemad tõid Eesti poliitikasse matslikkuse, mis väljendub kõige labasemas hoiakus «meie ei vabanda», ning oma väidetava eestimeelsuse kõrval ei häbene nad meelitada vene valijat nii, kuis oskavad.

Isamaa on kõige selle keskel süüdi. Süüdi selles, et me oleme olnud võimul koos reeturite, matside, woke-elitaristide ja korruptantidega.

Rahusobitaja on konflikti vihatuim osaline. See, et sa mulle helistad ja saadad sõnumeid, et Isamaa kindlasti hoiaks eemale sotsidest või reffidest või kesikutest või ekreiitidest, näitab, et olen sulle veel teatav tasakaalupunkt.

Täna vajab Eesti uut valitsust. Isamaa peab valima. Valima reeturite, matside, woke-elitaristide ja korruptantide vahel.

Ma ei tea, sõber, mida sulle öelda. Ma ei kirjuta seda etteheitena. Jah, mul on keeruline sulle vastata, aga see, kui sa esitad keerulisi küsimusi, on parem, kui et sa neid ei esita. Kuni me omavahel räägime, säilib mingigi võimalus, et Eesti lepib kokku.

Rahusobitaja on konflikti vihatuim osaline. See, et sa mulle helistad ja saadad sõnumeid, et Isamaa kindlasti hoiaks eemale sotsidest või reffidest või kesikutest või ekreiitidest, näitab, et olen sulle veel teatav tasakaalupunkt.

Kas ikka olen? Kui pikalt? Ma pean varsti otsustama. Ja mida ma ka ei otsusta – sulle see ei meeldi. Sa pettud minus ja mul on sellest kahju. Võibolla ei taha sa pärast mu otsuse langemist minust ega Isamaast midagi teada. Sest ma olen nüüd koos liberastide, putinistide, jobude või võimuhulludega.

Mis parata… Mul on kahju, kui peaksime sel põhjusel kaugeks jääma! Mõistan su pettumust ja viha ja mõtlen kahetsusega Isamaa reitingule.

Mõtlen ka, et kas mingil hetkel jõuab kätte aeg, mil hakkame oma otsuseid langetama ratsionaalselt. Aeg, mil näiteks EKRE oleks valmis sõlmima liitu sotside osalusel, sest vaid nii õnnestub tal hoida ära homoabielude seadustamine või refid EKREga, sest see on ainus võimalus koolide eesti õppekeelele üleviimiseks.

Lõpetuseks, nii remargi korras: tegelikult ei ole Eesti ühiskonnas vaja otsida kompromissi paljude halbade valikute vahel. Piisab sellest, kui nihutad oma eelistuse osuti ükskõik millisest äärmusest pisut tasakaalukamas suunas ja pidama jääb see… Isamaal. Mõtle sellele! Järgmine riigikogu tuleb parem.

Elame – näeme. Seniks… Kirjuta mulle veel! Olgugi, et olen koos sinu surmavaenlasega, kirjuta ikka! Kui see on ka raske meile mõlemale, on see siiski vajalik, et me sinuga päris võõraks ei jääks. Sest meid on ainult üks miljon.

Ole hoitud,

J

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles