Üheksa riigi taastusraviarstid ja teised tippspetsialistid kogunevad Tartus konverentsile

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Füsioterapeut Livian Laaneots tegelemas patsientide Mari (esiplaanil) ja Edaga.
Füsioterapeut Livian Laaneots tegelemas patsientide Mari (esiplaanil) ja Edaga. Foto: Maie Ojamaa

9. juunil algab Eesti Rahva Muuseumis veresoonkonnahaiguste taastusravile pühendatud rahvusvaheline konverents «Vaskulaarne taastusravi – teekond põhjustest tulemusteni». Foorum toob Tartusse head lektorid üheksast riigist, osalevad Eesti tippspetsialistid taastusravi, kardioloogia, veresoontekirurgia, neuroloogia, neurokirurgia ja psühhiaatria erialalt ning konverents kestab kolm päeva.

TÜ kliinikumi statsionaarse taastusravi osakonna juhataja ja konverentsi teaduskomitee esimehe Aet Lukmanni sõnul diagnoositakse Eestis igal aastal üle 80 000 uue südame- ja veresoonkonnahaiguse juhu.

Füsioterapeut Livian Laaneots koos patsiendiga treeningul.
Füsioterapeut Livian Laaneots koos patsiendiga treeningul. Foto: Maie Ojamaa

Ligi pooled Eesti surmadest on tingitud just neist haigustest.

«Uuringud näitavad, et südamehaigete taastusravi vähendab kordushaigestumist ja tõstab patsiendi elukvaliteeti,» ütles doktor Aet Lukmann. «Taastusraviga on võimalik vähendada suremust ja uuesti haiglasse sattumist vähemalt 20 protsendi võrra. Samas on taastusravi alakasutatud. Euroopas suunatakse taastusravile 30 protsenti südamelihase infarkti põdenutest, kuid Eestis veelgi vähem. Taastusravi lihtsalt ei ole alati kättesaadav.»

Foorumil käsitletavad teemad on koroonaviirushaigusest tingitud südame ja veresoonkonna kahjustuse põhjused ja ravi, südamehaigete ja insuldipatsientide taastusravi erinevad aspektid, amputatsioonijärgsed probleemid, koroonaviirushaigusest tingitud kopsukahjustusega patsientide taastusravi ning seljaajutraumaga kaasnevad kardiovaskulaarsed probleemid.

Konverents leiab aset hübriidvormis ning see toetab Ukraina kolleege, keda on veebi kaudu kuulamas märkimisväärne hulk.

Dr Aet Lukmann.
Dr Aet Lukmann. Foto: Sille Annuk

Doktor Aet Lukmann märkis ka, et konverents leiab aset üsna erilisel ajal.

«Taastusravi kui iseseisva eriala õpetamise algusest Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonnas täitub tänavu 30 aastat ja Eesti taastusarstide selts tähistab oma 20. sünnipäeva,» ütles ta. «On tähenduslik, et võõrustajaks ja ka konverentsi üheks toetajaks on heade mõtete linn ja alma mater'i kodu Tartu.»

Konverentsi korraldajad on Eesti taastusarstide selts ning Balti ja Põhjamaade taastusravi foorum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles