Urmas Kruuse: pakendimärgisega toidu raiskamise vastu (1)

, maaeluminister (Reformierakond)
Copy
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Konstantin Sednev

Rohepööre algab inimesest endast ja ka tema valikutest poes. Ilma neid muutmata pole meil võimalik eesmärkideni jõuda, tarbija peab oma valikutega kaasa aitama. Selleks aga on talle vajalik pakkuda senisest enam infot.

Rohepöörde osaks oleva Euroopa Komisjoni strateegia «Talust taldrikule» eesmärk on, et meie toidusüsteem muutuks kestlikuks. Mida see tähendab? Praegune toidusüsteem ei ole pikas plaanis enam jätkusuutlik. Prognoositakse, et maailma elanikkonna kasvu tõttu suureneb aastaks 2050 nõudlus toidu järele 50–70 protsenti. Senisel kujul jätkates kasvab ka toidusüsteemiga seotud kasvuhoonegaaside teke 30–40 protsenti.

Me vajame sotsiaalselt vastutustundlikumat toidusüsteemi, mis vähendaks järk-järgult keskkonna- ja kliimajalajälge ning panustaks inimeste tervisesse, majandusse ja planeeti. Selleks et neile katsumustele vastu astuda, peame vähem raiskama toitu ning toituma teadlikumalt ja tervislikumalt. Selle juures on oluline roll ühelt poolt tootjatel, aga teisalt ka tarbijatel: üleminek kestlikule toidusüsteemile ei saa toimuda toitumisharjumusi muutmata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles