Voronja galeriis algas näituse avamisega ikooniline hooaeg

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Voronja galeriisse saabujaid tervitab uue näitusega puhul uus uks.
Voronja galeriisse saabujaid tervitab uue näitusega puhul uus uks. Foto: FB / Voronja galerii

Voronja galeriis on valminud näitus «Ikooniline. Eesmärk ja ettekääne», mida kureerib etenduskunstnik ja lavastaja Kadri Noormets. Ta nimetab seda näitust kollektsiooniks ikoonilistest loovisikutest, kes on aga üksnes ettekäänded selleks, et võiksime näha neist edasi.

Kadri Noormets.
Kadri Noormets. Foto: FB / Voronja galerii

«Mind huvitab, mis on ühele ikoonilisele karakterile endale ikooniline? Mis muudab midagi ikooniliseks? Kuidas midagi ikooniliseks muutub ja kuidas see sellega kokkupuutujat mõjutab? Mis midagi ikoonilist tegelikult aktiveerib, mil moel ta meie suhtes aktiivseks muutub?» lisas Kadri Noormets. «Palju küsimusi ikoonilisuse kohta. Pidamata aga kordagi silmas ikooni kui sellist. Kuid samas, miks mitte ka ikooni kui sellist?»

Voronja galerii teatel on näituse keskne teos kuraatori aardejaht eesti ikoonilisemate loomeinimeste kodudes. Väljapanek on suures osas taaskasutuslik ehk teisisõnu – selle näituse jaoks ei tekitata maailma asju juurde, vaid leitakse võimalusi opereerida juba olemasoleva materjaliga.

Kadri Noormetsa lavastustes Tartu Uues Teatris «Mobiilsed definitsioonid» ja «Ümarlaud» sai näha mängulisi kokkupuutepunkte kujutava kunstiga. Näitusel Voronja galeriis on mängulisi viiteid etenduskunstile. Seetõttu on Voronja näitusel ka lavastuslik giidituur «Majandus. Housing». Kuraatori sõnul rändab tuur ringi nii ajas kui majas, julgedes seeläbi ülevalolevast näitusest nii läbi näha kui ka lihtsalt mööda vaadata.

Voronja galerii üheksas hooaeg on avatud 28. augustini iga nädal kolmapäevast pühapäevani kell 12–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles