Kogo galerii avas Turus Baltimaade kunstnike rühmanäituse

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Laura Põld, «Ajan nahka» (2020, teras, spreivärv, tekstiil, pabersavi, pleksiklaas, köis, keraamika).
Laura Põld, «Ajan nahka» (2020, teras, spreivärv, tekstiil, pabersavi, pleksiklaas, köis, keraamika). Foto: Hedi Jaansoo / Kogo galerii

Kogo galerii avas Soomemaal Turu linnas tegutsevas nüüdiskunsti galeriis Titanik kümne Baltimaade kunstniku näituse. Väljapanek on valminud Kogo ja Titaniku koostöös.

Näitusel «Mu mõrkjasmagus Frankensteini-keha» osalevad Eike Eplik, Edith Karlson, Laura Põld, Kristel Saan, Jaanus Samma ja Kristina Õllek (Eesti), Krišs Salmanis, Līga Spunde ja Sabīne Vernere (Läti) ning Rūta Spelskytė (Leedu). Kuraator on Šelda Puķīte, kes on sündinud Riias ja elab Eestis.

Līga Spunde, «Auk südames» (2020, digitaalne joonistus).
Līga Spunde, «Auk südames» (2020, digitaalne joonistus). Foto: Repro

«Mu mõrkjasmagus Frankensteini-keha» teosed keskenduvad inimese keerukatele suhetele oma koloniseeritud, globaliseerunud ja digiteeritud kehaga, ning ka kõikidele vahepealsetele hübriididele ja hälvetele. Kõik need kehalised vormid tõotavad teatud väljapääsu ja leevendust, mis aga ei saa kunagi päriselt teoks.

Näituse üks alguspunkte on Mary Shelley romaan «Frankenstein ehk Moodne Prometheus» (1818). See jutustab arstist, kes nihutas inimese kui looja piire ja lõi progressi lapse, ehkki tegelikult koletise. Näituse korraldajate teatel võtavad kunstnikud ja kuraator Frankensteini rolli, esindades sümboolselt tänapäeva ühiskonda, mis püüab pidevalt vormida meie keha mingi normatiivse raami järgi.

Iga näitusele valitud kunstiteos esindab mõnd inimkeha osa, mis on uudishimulikule külastajale galeriiruumides vaatamiseks välja seatud. Kõik tükid on «õmmeldud» üheks olendiks ehk näituseks.

Kogo galerii kuraatori Šelda Puķīte kureeritud «Mu mõrkjasmagus Frankensteini-keha» on esimene näitus, mida Kogo ja Titanik tänavu vahetavad. Seda saab vaadata 26. juunini. Sügisel avatakse Kogo galeriis Titaniku direktori Mirjami Schupperti kureeritud väljapanek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles