Neljapäevast saab Eesti Rahva Muuseumis näha tätoveeringuid

Tartu Postimees
Copy
Tätoveerija ja Eesti tattoo-ajaloo uurija Oskar Poll enda stuudios. 
Tätoveerija ja Eesti tattoo-ajaloo uurija Oskar Poll enda stuudios. Foto: Madis Veltman

Eesti Rahva Muuseumi A-fuajees saab neljapäveast kuni jaanipäevani näha Oskar Poll oma magistritöödkti raames valminud etnograafilist fotonäitust «Isa, ma lasin endale linnu teha!». Näituse fookuses on tätoveeringud Nõukogude Eestis.

Näituse pealkiri on viide 1977. aasta Nõukogude Eesti episoodfilmi «Karikakramäng» osale «Tätoveering», milles Arvo Kukumäe tegelane Margus eksponeerib oma uut tätoveeringut konstaablist isale. Näitusel eksponeeritud fotodel on jäädvustatud Eestis elavate erineva rahvuse ja taustaga inimeste nõukogude võimu perioodil tehtud tätoveeringuid.

Näituse looja Oskar Polli sooviks oli talletada tätoveeringud ja isiklikud lood, mis nendega kaasas käivad ning ühes sellega tükike Eesti ajalugu. «Kui ma kuskil reisil käin, siis ma lasen seal tätoveeringu teha. See on ka mingis mõttes nagu suveniir,» kommenteeris Oskar Poll enda tätoveeringute saamise lugusid.

Näitusel eksponeeritud materjal on pärit kolm aastat kestnud välitöödelt. Üle Eesti läbiviidud välitööde käigus olen suhelnud 100 isikuga, kes on lasknud ennast tätoveerida Nõukogude Eesti perioodil.

Eksponeeritud 25 fotot on vaid väike osa tervest kogust. Fotod ja neid selgitavad tekstid tutvustavad külastajatele Nõukogude Eesti tätoveerimiskultuuri erinevaid tahke, vastates seejuures erinevatele küsimustele, mis vaatajal tekkida võivad: kes lasid ennast tätoveerida sel ajal, miks, kus ja kuidas tätoveeringuid tehti, milliseid vahendeid tätoveerimiseks kasutati.

Näitust on võimalik tasuta vaadata Eesti Rahva Muuseumi A-fuajees kuni 24. juulini. ERM on avatud teisipäevast pühapäevani kell 10–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles