Tartu Maarja kiriku tornikiiver tõstetakse üles (1)

Tartu Postimees
Copy
Tartu Maarja kiriku torni kuke valmistas Karin Kivisild.
Tartu Maarja kiriku torni kuke valmistas Karin Kivisild. Foto: Silvia Leiaru

Tartu Maarja kiriku tornikiivri ülemine osa tõstetakse paika 7. juunil. Tõstmise täpne kellaaeg on lahtine, arvatavasti kella 12 paiku.

Tornikiivri tõstmise ettevalmistused algavad juba hommikul kell 7. Enne tõstmist pannakse paika kraana, paigaldatakse kiivri tippu kera, varras ja kukk ning eemaldatakse osa tellinguid. 

Enne tornikiivri tõstmist peab palvuse ja õnnistab tööd EELK Tartu Maarja koguduse õpetaja Timo Švedko. Sõna saab Tartu Maarja Kiriku sihtasutuse asutajaliige Toomas Savi.

Kera läbivasse vardasse paigaldatakse ajakapsel, mis sisaldab koguduse õpetaja Timo Švedko läkitust tulevastele põlvedele, käibel olevaid münte, Tartu Postimeest ja Eesti Kiriku ajalehte, kus juttu Tartu Maarja kiriku kellade valamisest ja torni valmimisest. Lisaks muid asju, mis tehakse teatavaks tõstmispäeval.

Kõik huvilised on oodatud kohapeal ajaloolisest sündmusest osa saama, aga üritust saab jälgida ka EELK Tartu Maarja koguduse Facebooki otseülekande vahendusel.

Igaks juhuks tasub kohal olla tund varem, kuna tegemist on jooksva ehitusliku tegevusega. Seetõttu võib juhtuda, et tõstmine toimub varem, kuid ettevalmistus võib ka pikeneda ja tõstmine hilineda.

Kirik on avatud juba kell 10. Varem kohale tulnud saavad jälgida kiriku ehituse piltidest kokku pandud slaidiesitlust ning juua sooja teed. Koguduse esindajad räägivad kiriku ja koguduse ajaloost ning ehitusest ja vastavad küsimustele.

Siiski võib tugeva tuule korral tõstmine edasi lükkuda.

Järgmiseks Maarja kiriku taastamise järguks on kavandatud Tiigi tänava poolsete töö- ja olmeruumide kandevkonstruktsioonide väljaehitamine ning katusetööd. Selle ehitusjärgu eeldatav maksumus on 800 000 – 1 000 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles