VIDEO ja GALERII Parim punnvõrrimees kihutas Jõgeval kiirusega 63 kilomeetrit tunnis

Copy

28. mail Jõgeval aset leidnud punnvõrride esimene kiirendusvõistlus on ovatsioonidega lõppenud.  Võistluse juhatas sisse trikimootorrattur Dima Jagovkin. Tema esinemisele järgnes kaks tundi sääreväristamist väiksema ja suurema pingega. Korraldajate ja võrride ning nende timmijate auks tuleb nüüd uhkusega jagada ka tulemusi ning need on siin.

Punnvõrride võistlusklasse on neli, võistlejaid oli 22, tulnud Türilt, Tallinnast, Tartust, Koselt, Jõgevalt, Vaimastverest...

Originaalklassis võitis Kauri Soolepp, teiseks jäi Risto Küünrus ja kolmandaks Jõuluvana. Jõgeva on teatavasti külmapealinn ning seepärast ei saa võrride kiirendusvõistlust ilma jõuluvanata pidada.

Retroklassis võitis Margo Bebeleva, teine oli Allar Asper ja kolmas Rein Pärt.

Ees Riga-13 võristab Rein Pärt.
Ees Riga-13 võristab Rein Pärt. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vabaklassis rebis end esimeseks Tenno Alamaa, teine oli Roland Pärt ning kolmas Gennadi Kink.

Hiinakate klassis, kus võistlesid Hiinas valmistatud võrrid, oli sõitjaid vähe ning välja sai anda kaks kohta. Esimese koha võitis Enn Kink ja teisele kohale tuli Andres Ots.

Kiirendusraja pikkus oli 120 meetrit, millele lisandus 50 meetrit pidurdusala.

Kõige kiiremini, 11,17 sekundiga, läbis need 120 meetrit vabaklassis esimesele kohale tulnud Tenno Alamaa. Tema võrr saavutas maksimumkiiruseks 63 kilomeetrit tunnis, millest kiiremini ei suutnud ükski mees oma pilliga sel võistlusel tulla. Kiiruse fikseeris sündmust turvama tulnud politseiauto kiirusemõõtja.

Kõige ehedam, võrride võrr, oli rajal esimese seeria võrr aastast 1959. See nägi välja nagu meeste jalgratas, millel abimootor raamile kinnitatud. Sellega sõitis Lembit Aare, kellele see ka kuulus ning kel on kodus terve võrride kollektsioon.

Punnvõrride kiirendusvõistluse korraldaja Eili Arula sõnul oli kõige suurem üllataja Margo Bebeleva, kes on võrride karikasarja esimest aastat ning osalenud vaid ühel karikasarja võrrivõistlusel, aga nüüd saavutas ta kiirendusel retroklassis esimese koha. «Ta peab olema sellise tulemuse nimel ikka väga kõvasti vaeva näinud,» arvas Eili Arula.

Rahvas valis võrrikiirendajate seast lemmikuks – nagu külmapealinnale kohane – Jõuluvana, kelle kuube kandis tegelikult Reimo Kesa.

Punnvõrride kiirendusvõistlus ilmestas Jõgeva linna sünnipäevapidu, mida tähistatakse igal aastal maikuu viimasel nädalavahetusel. Jõgeva linn on nüüd 84-aastane.

Sünnipäeva tõttu andsid võistlusele avalöögi Jõgeva abivallavanem Asso Nettan ning volikogu liige Kristian Vaarpuu, kes samuti võrride selga istusid ning stardijoonelt  veiderdades finišisse sõitsid, aga näis, et nad mõlemad on väristajaga suured sõbrad.

Võistlustel näitasid ennast vaid kaks naist, kelleks osutusid Vooremaa ajakirjanik Tiina Säälik ja Tartu Postimehe ajakirjanik Aime Jõgi. Kumbki neist polnud kunagi oma elus võrri sadulas veel olnud, aga see on hoopis teine lugu ja seda lugu vaata kõrvalt.

Kiirendusvõistluse korraldaja oli Vaimastvere võrriklubi. Võistluste pealiku Eili Arula sõnul võib ka järgmisel kevadel, kui Jõgeva rahvas tahab, linnatänavail võrre näha.

Punnvõrride sellesuvine tõsine spordisündmus seisab ees. See on 24-tunnine kestussõit, mis leiab aset 8. ja 9. juulil. Sellist sõitu ei kujutagi normaalne inimene ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles