GALERII Tartu rattur Norman Vahtra võitis kodulinnas etapi ning jäi Tour of Estonia üldarvestuses teiseks

Copy

Kolmepäevase profiratturite võidusõidu Tour of Estonia viimase etapi Tartus ületas 164,8 kilomeetri läbimisel esimesena Eesti rahvuskoondise liige Norman Vahtra, kes on pärit Tartust. Tour of Estonia üldarvestuses sai ta leeduka Evaldas Siskeviciuse järel kõrge teise koha.

Tartu GP etapil jagus põnevust viimaste ringideni, sest päeva alguses rebis eestlastes seas ette selgelt võitu jahtinud Ampler Team-Tartu 2024 tiimis sõitev Madis Mihkels. Ta andis endast välja aga nii palju, et lõpuks tegi endale liiga ja enam esikoha nimel lõpus ei võidelnud. Mihkelsi tiimikaaslased kogu Team Ampler-Tartu 2024 võistkonnaga andsid täna pedaalidele valu ning aitasid mitmel korral tagaajajate grupi kiireimatele sõitjatele järele.

Eesti rahvuskoondise peatreener Jaan Kirsipuu ütles enne Tour of Estoniat, et tänavu pole koosseis nii tugev kui mullu ja võistlus tuleb keeruline. Ometi tõi etapivõidu kodulinnas koju just koondislane Norman Vahtra.

Omamoodi üllatuse valmistas ka enim kardetud profimeeskond, World Touri rattatiimi BikeExchange-Jaycost, mille ridades pedaalib ka Tanel Kangert. Täna ei mahtunud ükski nende sõitja poodiumile, tuuri üldarvestuses teenis võistkonna liige Kaden Groves pronksi. Tour of Estonia üldvõidu kirjutas enda nimele hoopis leedukas Evaldas Siskevicius, kes tänasel etapil jäi teiseks. Eestlastest tuli üldarvestuses Madis Mihkels neljandaks, seitsmendaks jäi Peeter Pruus ja kaheksandaks Mihkel Räim (Burgos-BH).

Norman Vahtra oli velotuuri tulemusega selgelt rahul ning selgitas, et koondis läks algusest peale avatud suhtumisega peale. Ta tõdes, et vihmaga pole tulnud varem seda ringi Tartus sõita. «Me ei teadnud, mida oodata, sest koondis polnud tänavu nii tugev, aga lõpuks langes kõik meie kasuks ja tulemus tuli tugev. Sain lõpuks oma rünnaku ära realiseeritud,» rääkis Vahtra finišis.

Eesti juuniorite koondise treener Alo Jakin kinnitas, et sõit sujus algusest peale Eesti koondise kasuks ja lõpuks mängis rolli ka hea õnn. «Vahepeal hakkas BikeExchange ründama ühe kaupa, meil tekkis kriisiolukord ja kedagi polnud ees. Lõpuks suutsime sellest välja tulla ja ei uskunud, et Peeter Pruus nii tugev on, tänu tema rünnakule ei pidanud taga keegi midagi tegema,» ütles Jakin.

Ta tõdes, et päeva lõpuks said kaks tugevamat ette. «Norman ja Siskevicius sõidavad ju muidu ka Prantsumaal koos tiimis ja oskasid vennalikult ära jagada. Üks võitis tuuri, teine etapi,» muigas Jakin. Ta tõdes, et Vahtral olid veel poolteist nädalat tagasi terviseprobleemid, aga eile sai selgeks, et tal on jalgades jõudu. «Täna hommikul andis ta ka märku, et jalad on tugevad ja ta on valmis võitlema võidu eest. Lõpuks tõigi ta kastanid tulest välja ning eilse Mihkelsi võidu üle on ka suur rõõm,» kinnitas Jakin.

Profimeeskonna BikeExchange-Jayco tagasihoidliku tulemuse üle oli ka Jakin veidi üllatunud. «Samas rattaspordis ei peagi võitjal olema alati kõige tugevamad jalad, et võidusõitu võtta. Piisab taktikast ja õnnest. Täna oligi kõik nende peale laotud, neil lasus kohustus ja vastutus, vahepeal isegi olid trumbid käes, õnneks lõpuks pöördus kõik meie kasuks,» lisas ta.

Tagasi üles